У гірському закарпатському селі Волосянка відкрився Цифровий освітній центр для школярів

У гірському закарпатському селі Волосянка відкрився Цифровий освітній центр для школярів

 

У загальноосвітній школі гірського села Волосянка на Великоберезнянщині відкрили  Цифровий Освітній Центр для дітей шкільного віку. Центр запрацював у межах проєкту Благодійного фонду «Посмішка ЮА» за підтримки міжнародної організації Save the Children. Такі простори отримали школи у 5-ти громадах Закарпаття, більшість з них - у сільській місцевості, де потреба у безпечному доступі до сучасної цифрової формальної та неформальної освіти значна.

У Ставницькій громаді, куди входить і Волосянка, 10 шкіл. Волосянківська – опорний навчальний заклад, де навчається майже 200 дітей. Віднедавна тут почав працювати Цифровий Освітній Центр - сучасний світлий простір з навчальними матеріалами та новітнім технічним забезпеченням. Діти отримують доступ до навчальних матеріалів та освітніх платформ, інтерактивних цифрових уроків з позашкільної освіти, відвідують заняття для покращення психоемоційного стану, навчаються, зокрема, медіаграмотності, безпеки в Інтернеті. Про це на презентації Центру у Волосянці розповіла Анжела Бабкіна, супервайзерка Цифрових Освітніх Центрів.

«Діти можуть користуватися сучасними комп’ютерами та планшетами, обладнаними необхідним програмним забезпеченням, встановленими додатками, серед яких «Всеукраїнська школа онлайн», - каже Анжела Бабкіна. – Сподіваємося, що все буде корисним учням та вчителям на довгий час. З дітьми працюють дві фасилітаторки, також приїжджає на заняття психологиня”.

За умовами проєкту, школа, де відкрилися Центри, повинна мати облаштоване сховище. Адже безпека дітей -- на першому місці. У школі Волосянки сховище, збудоване за радянських часві, простягається майже під усією будівлею. Тут можуть вміститися, за словами Івана Мандрика, Ставнинського сільського голови, діти з усіх сіл громади. Через часті повітряні тривоги уроки проводять саме в сховищі, його капітально відремонтували ще минулого року. З тривоги розпочалася презентація і Цифрового Освітнього центру. Але фасилітаторки та діти підготовані до таких умов: швидко організувалися, взяли необхідні матеріали.

Іван Мандрик, Ставницький сільський голова в захваті від проекту, каже, до цього часу діти бачили у школі тільки стареньку габаритну техніку. А три села громади ще донедавна взагалі не мали інтернету. «Це подарунок для нашої громади, бо ми є дотаційними. Це дійсно плече підтримки від організацій, які допомагають.  Благодійний фонд «Посмішка ЮА» дійсно викликає посмішку в дітей, їхніх родин, у нас.  Проект мегакорисний, бо ці діти бачили величезні комп’ютери, які псували їм очі. Не до порівняння до нинішніх нотбуків та планшетів, які вони використовуються у Цифровому Освітньому Центрі-  теплому, зручному приміщенні,  обладнаному за останнім словом техніки»,- зазначив на презентації Центру Іван Мандрик.

Послугами центру абсолютно безкоштовно можуть також користуватися переселенці, яких чимало у громаді, а також діти з інших шкіл. Про це розповіла Марина Корінь, фасилітаторка Центру: «До нас приходять також вчителі. Нещодавно, наприклад,  ми проводили для них курси. А діти у Центрі не лише навчаються, але й  цікаво проводять час, дізнаються щось новеньке.  Навіть пропонують, які у яких заняттях вони хотіли б взяти участь. Працюємо у теплій атмосфері з дітками від 6 до 17 років».  

Ангеліна і Софія – шестикласниці. Розповідають, що приходять у Центр щодня. «Використовуємо комп’ютери, малюємо, дивимося мультфільми. Дуже подобається!», - діляться враженнями дівчата.

«Впровадження цифрових технологій -- це першочергове завдання, яке полегшує хід освітнього процесу, - каже Наталія Мандзинець, директорка Волосянківського закладу загальної середньої освіти 1-3 ступеню. – Робота Центру не замінює викладача, а доповнює їхні уроки, робить їх мобільними, диференційованими,  індивідуальними. І я щиро вдячна за таку можливість для нашої школи, як керівництву благодійного фонду, так і нашому сільському голові. Побільше б таких центрів у нашій громаді!».

Благодійний фонд «Посмішка ЮА», завдяки якому запрацював Центр у Волосянці,  діє з 2013 року для людей, які опинилися в складних життєвих обставинах та об’єднує тих, хто хоче їм допомогти. Фонд був заснований в Запоріжжі та наразі реалізує соціальні проєкти в 17 областях України у співпраці з міжнародними гуманітарними організаціями, залучаючи до взаємодії державні органи влади та неурядові громадські організації.

Save the Children - це міжнародна гуманітарна неурядова організація, що діє вже більше 100 років у площині забезпечення прав та свобод дітей. На сьогодні організація представлена у більш ніж 130 країн світу. В Україні у 2014 році, відкривши офіс спочатку тільки на сході, та згодом масштабувались до 5 офісів по всій країні.

Адреса Цифрового Осітнього Центру: Ставненська громада, Волосянка, вул. Центральна, 301 б, розклад занять у телеграм-каналі: - https://t.me/+EZuZbhwxCwgwZWUy

 

17 лютого 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів