Коаліція вже є. Надовго?

У нашій політиці все робиться якось через зад.

 

Ще наприкінці минулого тижня ті, кого вирізняють за кольором апельсина, ніби остаточно пересварилися. "Нашоукраїнець" Петя Порошенко вже обнімався з донецькими і клявся у вічній дружбі та широкій коаліції. Та що там Порошенко. Його закарпатський однопартієць Ігорко Кріль на радощах видав у світ заяву, в якій чітко зазначив, що Неньці потрібна тільки широка коаліція, бо, мовляв, Партія регіонів "то вам не фанки гризти", а Юля Тимошенко лише спить і бачить себе президентом. На Юлю Ігорко наїхав дарма, бо забув, сердега, як ще не так давно був під її крилом і навіть фракцію "Батьківщина" в облраді очолював. Це доти, поки Юлю не погнали з прем’єрства. А як погнали, то й Ігорко в кущі. Як "правильний" балогівець.



Аж тут у середу апельсинові таки вирішили, що треба триматися купи. В Ігорка ніс за вітром. Видає свіжу заяву. Так, мов, і так, не по дорозі нам з "регіоналами", хочемо коаліції жовтогарячої. І дійсно після безсонної ночі в четвер Юля виходить на трибуну парламенту і проголошує, що СПУ, БЮТ і "Наша Україна" створили більшість і беруться формувати владу.

"Регіонали" спочатку навіть не повірили і не могли зрозуміти, що тим "нашоукраїнцям" уночі на переговорах до кави підсипали. Адже ще за день до того братки-порошенки в любові до гроба клялися, а тут на тобі... Більше того, "регіонали" почали вимагати оригіналів підписів під коаліційною угодою, бо перед тим перестрахувалися і кільком десяткам "помаранчевих" хабара всучили, щоб ті в їх лоно подалися. Підписів "нашоукраїнських" дійсно всіх не було: дідусь Удовенко гуляв десь свої 75, а співачка Руслана у європах виспівувала традиційне "Гей, гей!" (там тепер це модно). І все ж комуняка Мартинюк перевірив усі папери і офіційно підтвердив, що під коаліційною угодою є 239 підписів. Амба.

"Регіонали" трохи засмутилися, але пообіцяли створити бойову опозицію і ще показати владі й маму Кузькину, і зимову домівку раків. Коаліціянти ж на радощах вигукнули, що горілка гріється і подалися гуляти, пообіцявши вже найближчого вівторка оголосити весь список посад.

З посадами вирішилося досить просто: БЮТ отримає 11 портфелів в уряді (10 міністрів плюс Юля прем’єр), "Наша Україна" — 8 (сім міністрів плюс віце-прем’єр з регіональної політики та кадрів), а соціалісти — 4 (три міністри плюс перший віце-прем’єр). Як у дитячій грі визначатимуться коаліціянти і зі своїми "сферами відповідальності". Вони будуть по черзі вибирати собі посади. При цьому міністр закордонних справ та міністр оборони залишаються у квоті президента. По першому колу БЮТ, "Наша Україна" та СПУ поділять посади прем’єра, спікера та першого віце-прем’єра. По другому колу БЮТ планує взяти посаду міністра фінансів, "Наша Україна" — посаду міністра внутрішніх справ, а Соцпартія — міністра транспорту. По третьому колу БЮТ прагне міністра палива та енергетики, "Наша Україна" — міністра юстиції, СПУ — міністра промислової політики.

Останнє місце у своїй квоті Соцпартія планує заповнити міністром освіти. У коаліції є принцип — не ветувати кандидатури від інших учасників. Крім того, міністерство і відповідний комітет парламенту не можуть очолювати представники однієї й тієї ж сили.

Є інформація ще про дві кадрові позиції: на місце першого віце-спікера претендує Микола Томенко, на віце-прем’єра з регіональної політики та кадрів — мукачівець Віктор Балога. Це призначення ще не остаточне. Ніхто з БЮТу і СПУ з Балогою б і на одному полі не сіли... Та навіть в середині самої "Нашої України" є чимало таких, хто може пригадати мукачівцям злісні заяви проти того ж таки Порошенка, чи-то Червоненка з Жванією. Найімовірніше, Балогу залишать на прохання самого президента, бо той ніяк не забуде гарної сауни на дачі головного "барвача". Дехто подейкує, що потенційне віце-прем’єрство для Балоги ріст у кар’єрі. Навряд. Такого корита, яке він має нині при МНС з 4 мільярдним бюджетом, знайти важко. Та біс з ним, хай собі як знає. Йому ж тепер треба якось в області розбиратися. У світлі центральної помаранчевої коаліції якось не в’яжеться коаліція "регіоналів" з "барвистими" в Закарпатській облраді. А тут ще і його рідна "Наша Україна" в області посипалася (читай поруч).

Трохи про перспективи. Чи варто радіти створенню коаліції в оранжевих відтінках? Наскільки ця коаліція буде дієвою? Наскільки дружні між собою коаліціянти? Звичайно, у найвигідніших умовах нині опинилися "регіонали". Вони не просто в опозиції. Ці бовдури вже довели, що вони не такі вже й бовдури. Довели, що мають добрі організаційні здібності, адже саме завдяки їм було вигнано з Криму американців з НАТО. Аж тут ще на порозі підняття тарифів на житлово-комунальні послуги. Люди скаженіють, а це все на руку "донецьким". Навряд чи новоспечена влада впорається з економікою країни. І цілком очевидно, що уже восени на Україну чекає енергетична криза, яка потягне за собою загальноекономічну. І тоді владу вже гнатимуть мало не вилами.

Та й взагалі, як новостворена коаліція може бути міцною, якщо протягом тривалого часу її учасники одне одного посипали матюками і лише тим і займалися, що оголошували публічно взаємні звинувачення в непорядності. А ще в коаліційному договорі немає пункту про річний імунітет для прем’єр-міністра, як це було раніше. Тому, приміром, ті ж таки "любі друзі" можуть Юлю погнати в шию з прем’єрського крісла, "пришивши" їй пунктик про невиконання коаліційних умов. Юля, звичайно, не проти стати "вигнанкою", бо навряд чи їй на шию потрібні всі ці кризові мішки, але постарається протриматися при владі якнайдовше, а в опозицію піде якнайближче до президентських виборів. Юля бачить себе тільки президентом.

Та не варто займатися загадуваннями. Почекаємо принаймні до вівторка, коли ділитимуться посади. Це вже більш цікаво, бо однозначно піде ланцюгова реакція і в регіони. Тому ті, хто вже, зокрема і в Закарпатті, бачить себе тільки царьком, вмить може опинитися в немилості...

ПРО МІЖНАРОДНУ РЕАКЦІЮ

НАТО і Євросоюз привітали створення коаліції. Це плюс. Але деякі високопосадовці Росії обурені. Юля Тимошенко уже заявила, що хоче переглянути деякі газові угоди з Росією, і російський "Газпром" готовий дати відсіч. Крім того, перший віце-спікер Державної Думи Росії від фракції "Єдина Росія" Олег Морозов заявив, що формування "помаранчевої коаліції" у Верховній Раді є перемогою "антиросійських сил". На думку Морозова, у ситуації, яка склалася, лідеру Партії регіонів Вікторові Януковичу "вигідніше бути в опозиції, ніж шукати угоди із силами, які за своїм духом є антиросійськими".

У той же час віце-спікер Держдуми від фракції ЛДПР шизик Володимир Жириновський вважає, що створення в українському парламенті "помаранчевої" коаліції і висування на посаду прем’єра Юлії Тимошенко є політичною помилкою і неминуче призведе до розколу України. "Україна може розколотися на дві частини: південно-східна ввійде в Росію, а західна стане невеликою українською державою на зразок Польщі", — додав він. До речі, такої ж думки і наші доморощені комуністи. "Створенням цієї коаліції створюється передумова для поглиблення територіального розколу України", — сказав лідер комуністів Петя Симоненко.

Треба лише сподіватися, що у влади вистачить сил і потенціалу, щоб відстояти Україну і зберегти єдність. У нинішній ситуації це буде зробити дуже важко.

РОЗПОДІЛ ПОСАД

Блок Тимошенко
— прем’єр-міністра;
— першого віце-спікера парламенту;
— міністра агропромислового комплексу;
— міністра економіки;
— міністра палива та енергетики;
— міністра вугільної промисловості;
— міністра будівництва та архітектури;
— міністра культури;
— міністра надзвичайних ситуацій;
— міністра охорони здоров’я;
— міністра фінансів;
— голови Фонду держмайна;
— голови Держкомітету телерадіомовлення.
До БЮТ, серед іншого, відходять посади голови НАК "Нафтогаз України", Державної податкової адміністрації України та Державного казначейства.

"Наша Україна"
— спікера Верховної Ради;
— віце-прем’єра з регіональної політики;
— міністра оборони;
— міністра праці;
— міністра промислової політики;
— міністра молоді та спорту;
— міністра внутрішніх справ;
— міністра юстиції;
— голови антимонопольного комітету.

Соціалістична партія
— першого віце-прем’єр-міністра;
— міністра екології;
— міністра освіти;
— міністра транспорту та зв’язку;
— уповноваженого у Верховній Раді з прав людини.

РІО

 

24 червня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів