Що таке розумний будинок та в чому його переваги

Що таке розумний будинок та в чому його переваги

 

Ви, напевно, бачили у фільмах і серіалах, як герої відкривають будинок із пульта, вмикають світло без доторкань або розмовляють з побутовою технікою, віддаючи команди. Це не чаклунство — це система розумний будинок. З її допомогою можна автоматизувати максимум процесів у приміщенні, захистити його від проникнення зловмисників і перетворити рутинні клопоти на справжню розвагу. Як таке можливо? Розповідаємо нижче.

Що таке «розумний дім»

Система Smart Home складається зі зв'язаних між собою пристроїв для домашньої автоматизації, які виконують певні побутові завдання без людського втручання. Сюди входять сотні елементів, від сенсорних світильників до IP-камер та «розумних» домофонів. Кожен вузол має власний інтелект, тому прилади можна використовувати окремо або підключати до загальної системи. Можна виділити декілька напрямів роботи Smart Home:

  1. Освітлення. Сюди входять смартсвітильники, «розумні» розетки та сенсорні вимикачі, світлодіодні панелі, реле та димери. Можна вмикати та вимикати світло, не встаючи з ліжка, регулювати температуру світлового потоку, налаштовувати різні колірні режими та не тільки.
  2. Охорона. Це різнопланові IP-камери, «розумні» домофони та дверні дзвінки, елементи сигналізації. Прилади захищають будинок від проникнення зловмисників.
  3. Побутова техніка. Через контролер розумного будинку можна керувати чим завгодно, якщо можливість роботи через Wi-Fi передбачена в пристрої, що підключається. Завдяки різноманітності на ринку, ціни на пральну машину Whirlpool або будь-яку іншу техніку зі smart-управлінням практично не відрізняються від вартості звичайних моделей.
  4. Безпека. Сюди входять різні датчики (протікання води, задимлення, розбиття скла, руху, якості повітря). Вони збирають інформацію про аварійні ситуації в будинку та передають дані на смартфон, контролер або безпосередньо на пульт охорони.
  5. Сонцезахист і керування кліматом. До цієї категорії належать електрокарнизи, термостати, автоматика для штор та жалюзі, бездротові датчики керування опаленням. З їхньою допомогою можна регулювати температуру в будинку, роботу кондиціонерів та обігрівальних приладів, а також керувати карнизами.
  6. Лічильники. Це прилади для обліку показань води, газу, електрики, які допомагають контролювати рівень витрати ресурсів та економити на комунальних платежах.

Базовий набір Smart Home складається з таких елементів:

  1. Контролер розумного будинку — керувальний блок (зазвичай із сенсорним екраном), який використовується для контролю за всіма підключеними приладами.
  2. Датчики (сенсори) — чутливі прилади, які збирають потрібну інформацію з навколишнього середовища (наприклад, про задимлення приміщення або розбите вікно).
  3. Актуатори — виконавці команд, які реагують на показання датчика (наприклад, у разі розбиття вікна вмикається сирена).

Система «розумного будинку» спрямована на те, щоб полегшити життя мешканців.

 

28 травня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів