Посів на стафілокок

Посів на стафілокок

 

Посів на стафілокок - це лабораторне дослідження, яке допомагає виявити наявність культури стафілококу - бактерій, які у нормі живуть на шкірі та слизових оболонках багатьох людей. У більшості випадків ці бактерії не викликають проблем зі здоров'ям. Однак їх проникнення у кровотік, суглоби, кістки, легені або серце може мати смертельно небезпечні наслідки. В мережі лабораторій INVIVO для посіву на стафілокок використовують усі види біологічного матеріалу, а також визначають їх чутливість до конкретних антибіотиків.

Що таке стафілокок?

Стафілококи – це бактерії роду Staphylococcus, які є поширеними у всьому світі та налічують понад 30 видів. Більшість стафілококів нешкідливі та є частиною нормальної мікрофлори людини. Однак деякі штами стафілококів можуть викликати інфекційні захворювання. Одним із найбільш патогенних стафілококів є золотистий стафілокок (Staphylococcus aureus), який викликає пневмонію, фурункульоз, карбункули та багато інших гнійних захворювань.

Який механізми передачі стафілококової інфекції?

Існує декілька способів, якими може передаватися стафілококова інфекція:

  1. Поширення бактерій у повітрі через кашель та чхання
  2. Через пошкоджену шкіру: інфекція може потрапити в організм через поріз або відкриту рану при контакті з інфікованими виділеннями або предметами побуту (рушники, губки для вмивання, одяг тощо)
  3. Через їжу: якщо інфікована людина готує або обробляє їжу, не дотримуючись правил гігієни. Вживання такої їжі може призвести до харчового отруєння.
  4. Через тампони або менструальні чаші: стафілококи можуть призвести до синдрому токсичного шоку (СТШ) у жінок, які занадто довго носять тампони або менструальні чаші. Кров, що поглинається тампоном, створює ідеальне середовище для розмноження стафілококів, які можуть потрапити в організм через крихітні пошкодження на стінці піхви.
  5. Через грудне молоко: бактерії, які присутні в роті дитини проникають у груди матері через тріщини на соску. Це може спровокувати інфекцію та призвести до маститу.
  6. Через кров: погана гігієна зубів або кровоточивість під час чищення зубів підвищують ризик ендокардиту (запалення внутрішньої оболонки серця), викликаного стафілококами.

Прояви стафілококової інфекції:

  • “Пелюшковий стафілокок” - фурункули (запалення волосяного фолікула), яке найчастіше спостерігається під пахвами, в області промежини.
  • Синдром “обпеченої шкіри” (пухирі різного розміру переважно у новонароджених та дітей)
  • Ознаки харчового отруєння: нудота, блювота, діарея, зневоднення.
  • Синдром токсичного шоку: висока температура, нудота, блювота, діарея, біль у животі та у м'язах висипання, схожі на сонячні опіки на долонях та підошвах ніг, сплутаність свідомості.
  • Симптоми вагінального стафілокока: свербіж в області зовнішніх статевих органів, посилення виділень та неприємного запаху з піхви, висипання в області промежини.
  • Мастит (скупчення гною, запалення та біль у молочній залозі).
  • Ендокардит: лихоманка, рясне потовиділення, втрата ваги, зміни у роботі серця.

Підготовка до аналізу

Забір матеріалу проводиться до початку або через 14 днів після закінчення курсу лікування антибактеріальними, протигрибковими та іншими препаратами. Для отримання точних результатів необхідно дотримуватися наступних правил:

  • За добу до проведення забору не використовувати креми, мазі, свічки та інші медичні або косметичні засоби.
  • Протягом 3-х годин нічого не їсти, не пити, не палити та не жувати жувальну гумку
  • За 3-4 години не чистити зуби, не полоскати ротову порожнину, та не промивати носові ходи.

Розшифровка

Результати обстеження можуть свідчити про наявність стафілококової інфекції, проте вони не є остаточним діагнозом та потребують додаткової інформації. Бланк з результатами містить інформацію про наявність та вид бактеріального збудника, а також найбільш чутливий до нього антибіотик.

Записуйтесь на обстеження в INVIVO для виявлення збудників будь-яких інфекційних та вірусних захворювань.

Дізнатися інформацію про доступні аналізи, акційні пропозиції або знайти найближчий до вас пункт забору можна на сайті invivo.ua

 

01 липня 2024р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів