У Колочаві проведуть фестиваль екології та кіно від CHYSTO.DE?!

9-11 серпня у Колочаві відбудеться новий кінофестиваль ECO FILM FESTIVAL від CHYSTO.DE?!, Проводить фест команда громадської організації «Чисто.Де», яка вже кілька років успішно очищає Карпати від сміття, займається природоохоронною діяльністю та екологічною просвітою. Детальніше про програму заходу та його мету розповіли організатори на пресконференції в Ужгородському прес-клубі.

 

Організувати такий фестиваль мріяв Роман Жук, засновник ініціативи, який навесні 2022 року віддав своє життя за Україну на фронті. Він уявляв подію, що є одночасно як особливим освітньо-екологічним заходом, так і поштовхом до сталого розвитку туризму в унікальній Тереблянській долині.

За словами Олени Жук, директорки фестивалю, співзасновниці CHYSTO.DE?!, ECO FILM FESTIVAL матиме чотири основні напрямки – екологія, кіноосвіта, кінопокази та туризм. Під час фестивалю молодь та підлітки зніматимуть відео про природу та тематичний стопмоушн-мультик під керівництвом професійних режисерів.

Олена Жук

Олена Жук, директорка ECO FILM FESTIVAL, співзасновниця CHYSTO.DE?!

«Все відбуватиметься у Музеї архітектури та побуту «Старе село». ECO FILM FESTIVAL – це про екологічну просвіту через кінопокази, еко- та кінолекторій. Передбачено покази фільмів на екологічну тематику, – розповіла Олена Жук. – У програмі також навчальні лекції, як із сфери кіно, так із сфери екології, історії, культури, майстер-класи для дітей». На одній з панелей йтиметься про шлях гірської громади до раціонального поводження з відходами. А також про «нульове» споживання, про що демонструватимуть окремий фільм. Ще одна стрічка буде присвячена електронному сміттю – використанню та утилізації різноманітних ґаджетів.

Хлопчик фільмує на природі

 

«Ми навіть думали назвати нашу подію не фестивалем, а екокіноосвіторією. Бо програма розрахована на досить широку аудиторію: для маленьких діток передбачено стопмоушен відео, підлітки зможуть навчитися, як гарно зробити сторітелінг. І практики кіно мають можливості повчитися. Будуть досить відомі імена: лекції читатимуть Сергій Буковський, Міра Оеторо, Валерія Сочивець та інші», – додає Катерина Сердечна, виконавча директорка ECO FILM FESTIVAL.

Катерина Сердечна

Катерина Сердечна, виконавча директорка ECO FILM FESTIVAL

Організація «Чисто.Де» відома через проведення екопікніків на території Вільшанського водосховища, але зараз її засновники роблять акцент на освітній напрямок у своїй діяльності. «Ми зацікавлені у тому, щоб не прибирати вічно. Ця подія не про прибирання, а про зміну свідомості людини, – каже Олена Жук. – Кожен, хто приїздить сюди, він змінюється. Оскільки ми не можемо робити це на території заказника, а охочих все більше. Також ми з Романом мріяли, що створимо екофестиваль. Вже після загибелі Романа я зрозуміла, що потрібно об’єднати екологію та кіно, бо саме через відео можна залучити багато людей і це працює. Ми живемо у своїх клопотах, ми часто не задумовуємося над екопитаннями. Ми об’єднуємо тих, хто вміє знімати і тих, хто розуміється на екології. І нам дуже цінно отримати результати їхньої роботи».

Олена Жук, Катерина Сердечна

«Крім кіно та еколекцій у програмі передбачено музичні майстеркласи з автентичними інструментами, інтерактиви ДСНС для діток. Традицією стало споглядати нічний зорепад. Це точно буде найяскравішою згадкою цього року, - каже Катерина Сердечна. – Буде також можливість просто відпочити, полежати у гамачку і почитати на тему екології та природи».

«Зорепад – це сімейна традиція з якою ми ділимося із ширшою аудиторією. Ми хотіли здійснювати мрії тих людей, які не можуть їх здійснити. Мрії про чисту країну та свідоме суспільство – один з інструментів фестивалю. Хочемо пам’ятати і згадувати тих, хто стоїть за нас, хто загинув», – додала Олена Жук.

Олена Жук

Зареєструватися для участі у фестивалі можна за лінком   https://ecofilm.chysto.de/guests-registration/ 

 

 

06 серпня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів