Лікування безпліддя державним коштом: на Закарпатті розповіли про Програму медичних гарантій

Лікування безпліддя державним коштом: на Закарпатті розповіли про Програму медичних гарантій
Попри війну та обмежені ресурси обсяг гарантованих медичних послуг для українців не зменшений. Навпаки, у 2024 році Програма медичних гарантій розширюється.

 

В Україні безоплатно лікують безпліддя. Таку послугу цього року вперше включили до Програми медичних гарантій. Загалом нею вже скористалися 346 пацієнток. 130 жінок завагітніли і скоро стануть мамами .

Директорка департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОВА Любов Мандзич на брифінгу зазначила, що демографічна ситуація в країні, яка була складною й до війни, зараз значно загострилася. Враховуючи нагальність цього питання, на лікування безпліддя держава передбачила цьогоріч понад 1,8 млрд грн.

 За її словами, близько 30 тисяч жінок можуть отримати таку послугу безоплатно. За один цикл штучного запліднення держава сплачує понад 60 тис. грн. 18 українських клінік уклали відповідні договори з НСЗУ і вже працюють за цим пакетом, більшість із них – приватні. На Закарпатті поки що таких немає, однак заклади можуть законтрактуватися, якщо відповідають встановленим вимогам.

Ця програма дає можливість кожній жінці стати матір’ю, наголосила Ганна Палагусинець, лікарка-гінекологиня дитяча, завідувачка відділення планування сім?ї Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. А. Новака.

 «Раніше були покази щодо 3–4 років непліддя для звернення за допоміжними репродуктивними технологіями. Сьогодні – це 1 рік. Лікар може встановлювати діагнози "Жіноче непліддя", "Чоловіче непліддя", і один рік непліддя дає право парі скористатися такою методикою», – розповіла Ганна Палагусинець.

Шлях пацієнтки простий: їй потрібно звернутися до свого сімейного чи лікуючого лікаря, щоб отримати направлення до акушера-гінеколога. Останній входить до складу мультидисциплінарного консиліуму закладу охорони здоров’я, що видає електронне направлення для подальшого лікування за ПМГ в одній із законтрактованих клінік. Обов’язкове дообстеження обох партнерів зараз зведене до мінімуму і може тривати близько місяця.

Надзвичайно важливо, що в непростий для всіх час наша держава знаходить кошти й можливість розширювати перелік послуг за Програмою медичних гарантій. Фінансування допоміжних репродуктивних технологій наближає нас до рівня інших країн Європи, відзначив завідувач кафедри охорони материнства і дитинства факультету післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки УжНУ, лікар акушер-гінеколог Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. А. Новака Роман Міцода.

Довгий час на всю Україну виділяли близько 120 безоплатних циклів лікування непліддя. Жінки могли отримати таку допомогу в 3–4 клініках, які займалися репродуктивною медициною. Спектр показів для отримання такої послуги теж був обмежений. Новий пакет ПМГ покликаний докорінно змінити цю ситуацію, переконаний завідувач підрозділу, лікар акушер-гінеколог відділення патології вагітності та екстрагенітальної патології з ліжками для невиношування відокремленого підрозділу «Клінічний перинатальний центр» Ужгородської міської багатопрофільної клінічної лікарні Руслан Федько.

 Він також розповів, що в переліку закладів, законтрактованих з НСЗУ за цим пакетом, є приватні клініки зі стійкою репутацією та понад двадцятилітнім досвідом. Кілька з них є членами Європейського товариства репродукції людини і ембріології (ESHRE). Це свідчить про високі статистичні показники роботи закладу, які відповідають міжнародним стандартам.

 

 

17 серпня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів