В Ужгороді презентували результати моніторингів щодо забезпечення функціонування державної мови в освітньому процесі

В Ужгороді презентували результати моніторингів щодо забезпечення функціонування державної мови в освітньому процесі
Ці дослідження проводили навесні цього року шляхом онлайн-анкетування педагогів, учнів і їхніх батьків.

 

У Закарпатській ОВА презентували результати загальнонаціонального та регіонального моніторингів щодо забезпечення функціонування державної мови в освітньому процесі у закладах загальної середньої освіти у 2023–2024 навчальних роках. Ці дослідження проводили навесні цього року шляхом онлайн-анкетування педагогів, учнів і їхніх батьків.

Аналіз тенденцій та чинників, що впливають на спілкування учасників навчального процесу, надзвичайно важливий для нашого мультинаціонального регіону. Це дає можливість вдосконалювати й розширювати місцеві мовні програми, розробляти та ефективно втілювати заходи з реалізації державної політики у цій сфері, підкреслив під час відкриття заходу «Функціонування державної мови в освітньому процесі» Юрій Гузинець - заступник голови Закарпатської ОВА.

З кінця 2022 року реалізовується регіональна Програма розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя у Закарпатській області на 2023-2027 роки. Крім того, аналогічні програми розроблені та затверджені в усіх громадах краю.

 «Результати цьогорічного моніторингу свідчать, що попит на українську мову в усіх областях є значно високим. У порівнянні з минулими роками рівень володіння і застосування української в усіх сферах суспільного життя зріс до 80%. На 18% збільшилася частка вчителів, які зауважили, що діти спілкуються лише державною мовою. Зріс також рівень вільного володіння українською мовою», – відзначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

 Офіс омбудсмана та Державна служба якості освіти України такі дослідження проводять у країні вже протягом шести років. Детальний аналіз тенденцій дає можливість корегувати й вдосконалювати мовну політику на всіх рівнях.

 Результати ІІ циклу регіонального моніторингу щодо забезпечення функціонування державної мови в освітньому процесі у закладах загальної середньої освіти у 2023–2024 навчальному році близькі до висновків всеукраїнського опитування. У нашій області його пройшло понад 4 000 вчителів, учнів та їхніх батьків, розповіла начальниця управління Державної служби якості освіти у Закарпатській області Марія Сігетій.

 Своєю чергою директорка департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОВА Мар’яна Марусинець зауважила, що в межах реалізації регіональної мовної Програми на Закарпатті активно функціонує низка ініціатив. Зокрема, працює освітній канал для підготовки до НМТ, проходять тематичні тренінги для вчителів та керівників закладів освіти, літні школи з української мови та літератури, мовні клуби для всіх охочих, надається підтримка для участі дітей у загальнодержавних заходах у сфері національно-патріотичного виховання, престижних всеукраїнських і міжнародних конкурсах, грошове заохочення переможцям тощо.

 У межах заходу керівники місцевих органів управління освітою, закладів профтехів і вищої освіти також обговорили ключові аспекти втілення відповідних регіональної та місцевих програм, розглянули практико-орієнтовані акценти в діяльності управлінці в умовах реформування освітньої галузі та інше.

 

 

25 серпня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів