Як працює електронний рецепт на лікарські засоби під час воєнного стану?

За весь період дії е-рецепту українці вже змогли переконатися в зручності цього цифрового сервісу порівняно з паперовим аналогом. Якщо раніше для отримання кожного наступного рецепту треба було йти до лікаря, то тепер завдяки е-рецепту це можна зробити дистанційно. 

 

 

Електронний рецепт (е-рецепт) – це цифровий медичний документ, що формується в електронній системі охорони здоров?я (ЕСОЗ) на підставі внесених медичних записів про стан здоров?я пацієнта та містить призначення лікаря пацієнтові на певний лікарський засіб.

Зручністю цього цифрового сервісу на сьогодні скористалися майже 5 млн пацієнтів. Загалом в ЕСОЗ сформовано 77,65 млн е-рецептів. 2023-й рік навіть номінували роком е-рецепту, адже тоді е-рецепт запрацював на цілу низку нових категорій лікарських засобів на доповнення паперовому рецепту і це був один із найбільш активних періодів його розвитку. 

Однак війна в Україні  значно вплинула на процес впровадження е-рецепту. Через воєнний стан зміни втілюються поступово, аби пацієнти, медичні та аптечні заклади могли адаптуватися до нових умов. Як же працює е-рецепт під час війни?  

“Перехідний період” для медзакладів та аптек 

Загальна обов’язковість на використання рецепту (як паперового, так і електронного) зберігається, однак на період воєнного стану діють так звані тимчасові пом’якшення вимог застосування е-рецепту для медзакладів, аптек і пацієнтів загалом. 

Умови встановлюються залежно від регіону розташування аптеки, технічної можливості і доступу до ЕСОЗ, способу фінансування та залежно від виду лікарських засобів, на які виписується рецепт. 

 

Виключно за е-рецептом призначаються та відпускають в аптеках наркотичні (психотропні) лікарські засоби та ті лікарські засоби, що відшкодовуються частково або повністю державою, зокрема “Доступні ліки”. 

Винятки, коли можна за паперовим рецептом

Для медичних закладів, аптек та пацієнтів, які знаходяться на тимчасово окупованій території або в зоні активних бойових дій, обов’язковість е-рецепту на наркотичні лікарські засоби та “Доступні ліки” не застосовується у випадках, коли це неможливо зробити (технічна неспроможність, блекаути). Лікарі мають право призначати ці категорії лікарських засобів за паперовим рецептом.

Використовувати е-рецепт або паперовий рецепт на вибір пацієнта можна для всіх рецептурних (не наркотичних (психотропних)) лікарських засобів за кошти пацієнта

Під час воєнного стану є ризики відсутності світла та зв?язку, обмеження доступу до ЕСОЗ. У таких випадках лікарі можуть використовувати форми паперового рецепту, коли немає технічної можливості сформувати е-рецепт в ЕСОЗ.

Винятки, коли можна отримати ліки без рецепту

Для медичних закладів, аптек та пацієнтів, які знаходяться на тимчасово окупованій території або в зоні активних бойових дій відпуск всіх рецептурних ліків за власний кошт пацієнта (за винятком наркотичних/психотропних, отруйних та сильнодіючих лікарських засобів) – допускається і без рецепту лікаря. Така можливість забезпечується з огляду на обмежений чи ускладнений доступ до медичних послуг.

Також закуповувати ліки для потреб фронту у дистриб’юторів без рецепта можуть волонтери та волонтерські організації. 

Нагадуємо, що “рецептурними” є лікарські засоби, які потребують додаткового контролю щодо їх застосування, тому кожна інструкція до такого лікарського засобу містить інформацію щодо умов відпуску, тобто “за рецептом”. Перевірити, чи необхідний вам лікарський засіб є рецептурним можна в Державному реєстрі лікарських засобів або в інших сервісах таких, як наприклад, веб-сайти або чат-боти.

Які переваги е-рецепту у порівнянні з паперовим рецептом?

Додамо, що відпуск рецептурних ліків завжди здійснювався за призначенням лікаря. Ця вимога не є новою, натомість з квітня 2022 року лише додався зручний цифровий інструмент – електронний рецепт.

Використання е-рецептів сприяє прозорому та контрольованому відпуску рецептурних препаратів в аптеці, допомагає боротися з неконтрольованим застосуванням всіх рецептурних ліків, зокрема і антибіотиків, що є важливим кроком, зокрема, у запобіганні розвитку антибіотикорезистентності.

Попри можливість обирати між паперовим та е-рецептом, все ж варто звернути увагу на низку переваг цього цифрового сервісу. Саме завдяки доступу лікаря до медичної картки пацієнта в ЕСОЗ  лікар зможе лікувати вас ефективніше, а саме:  

переглянути історичні медичні дані пацієнта;

враховувати дані про ваші супутні захворювання, інші ліки, які ви приймаєте;

відслідковувати результати лікування та за потреби – створити план лікування;

та навіть уникнути можливих помилок у призначенні.

За наявності хронічних захворювань формувати е-рецепт дистанційно без зайвої трати часу 

“Використання е-рецепту дозволить не тільки визначати прогнозовані обсяги потреби в лікарських засобах, але й виключити випадки допущення технічних помилок при виписуванні рецептів і головне сприятиме розвитку раціонального призначення лікарських засобів та покращенню якості надання медичної допомоги, – зазначає Олександр Гріценко, в.о. начальника Фармацевтичного управління МОЗ України. 

Е-рецепт також є важливим інструментом реалізації програми реімбурсації, яка дозволяє пацієнтам отримувати доступні ліки безкоштовно або з невеликою доплатою. 

Використання е-рецептів у програмі “Доступні ліки” забезпечує прозорість і контроль за відпуском медикаментів, що сприяє більш ефективному використанню бюджетних коштів та покращує доступ пацієнтів до необхідних ліків з першого дня функціонування програми”, – додає Наталія Гнатюк, начальник відділу розвитку програми реімбурсації Департаменту стратегії універсального охоплення населення медичними послугами НСЗУ.

Щоб перевірити, які лікарські препарати входять до програми “Доступні ліки” та дізнатися, в якій найближчій аптеці – можна скористатися чат-ботом “Спитай Гриця”.

Запровадження е-рецепту як долучення до світових стандартів

Е-рецепт є важливим кроком у модернізації системи охорони здоров’я України і  долучення України до світових стандартів. Зазначимо, що впровадження цього цифрового інструменту є частиною вимог євроінтеграційних процесів України, адже в багатьох країнах світу відпуск рецептурних ліків відбувається саме з використанням електронних інструментів.

Прозорий відпуск рецептурних ліків – одне з “домашніх завдань”, яке Україна має виконати на своєму інтеграційному шляху до європейської спільноти. У низці країн е-рецепт успішно функціонує як метод превенції та моніторингу у сфері громадського здоров’я. Зараз у світі активно розвивається транскордонний обмін даними, що дозволяє придбати ліки за е-рецептом в іншій країні ЄС. Україна також планує долучитися до цього проєкту”, – зазначає Марія Карчевич, заступник міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку. 

Нагадаємо, що у 2019 році стартувала Програма реімбурсації за е-рецептом, яка постійно розвивається і додаються нові напрямки. З серпня 2022 року запрацював е-рецепт на антибіотики за кошти пацієнта, а з листопада 2022 року – на наркотичні (психотропні) лікарські засоби за кошти пацієнта. У 2023 році е-рецепт поширився на всі рецептурні ліки за кошти пацієнта, а також на медвироби.

 

01 вересня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів