В Ужгороді до Дня міста відкрили нову мініскульптуру

В Ужгороді до Дня міста відкрили нову мініскульптуру
Мініскульптуру «Шимон Голлоші» встановили на Православній набережній в Ужгороді в честь 1131-го дня народження міста. Вона стала 70-ою фігуркою із серії мініскульптур. Автор Роман Мурник , меценат- Арсен Мелкумян. 

 

Як розповів Федір Шандор на відкритті, художник, графік Шимон Голлоші (угорець вірменського походження) є однією з найяскравіших і найталановитіших постатей в історії Закарпаття.Він – засновник нодьбанської школи живопису, яка справила великий вплив на формування закарпатської школи живопису. Скульптуру урочисто відкрили заслужений художник України Антон Ковач та представник Генерального Консульства Угорщини Ласло Віда, інформує Заголовок.

Нодьбанська художня школа стала осередком для молодих талантів, які прагнули реалістичного зображення оточуючого світу за допомогою нових, неакадемічних засобів. За якийсь час митець переносить свої літні пленери до закарпатського містечка Тячів, відтак засновує там мистецьку колонію, яку назвали "угорським Барбізоном".

Період творчого становлення художника припав на злам ХІХ і ХХ століть – це був період творення у багатьох європейських країнах національних художніх шкіл на противагу офіційному академізму. Серед учнів Голлоші – М. Добужинський, В. Кандінський, І. Грабар, В. Фаворський, К. Петров-Водкін, Е. Штейнберг, Г. Нарбут та ін.

Найвідоміші його роботи: "Марш Ракоці", Вилазка Зріні", "Апостол", "Поле", а у 1885 році він створює полотно «Лущення кукурудзи», яке і робить його відомим в мистецькому середовищі. У 1922 році його роботи були представлені на Венеціанському бієнале.

Голлоші

Фото: Олександр Богданов

 

09 вересня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів