Організація «Вічно молодий»: місія допомоги молодим та літнім людям

Організація «Вічно молодий»: місія допомоги молодим та літнім людям
Повномасштабне вторгнення росії в Україну змінило життя закарпатського села Гать, що на Берегівщині, кардинально: молодь виїхала за кордон, а старше покоління, котре не схотіло покидати батьківські оселі, лишилося сам-на-сам зі своїми проблемами. Вирішувати їх взялася Громадська організація «Вічно молодий», що вирішила спрямувати свою діяльність на підтримку тих, хто цього потребує. Наші журналісти дізналися, як організували своє життя мешканці Гаті, коли село наполовину спорожніло.

 

 Село спорожніло….

«Вічно молодий» - громадська організація, створена в Гаті місцевим жителем, депутатом Берегівської районної ради і корінним угорцем Арнольдом Гейєм. Чоловік усвідомив потреби місцевої громади і разом із сім’єю працює над тим, щоб полегшити щоденне життя мешканців села. Його завдання прості й невибагливі – дати односельчанам відчуття, що вони не покинуті напризволяще:

«Ми маємо на меті трохи полегшити життя місцевих жителів, оскільки багатьом із них дуже важко, всі у стресі, тому ми хочемо зробити хоча б те, що можемо. Перш за все прагнемо, щоб люди не почувалися самотніми та брали активну участь у житті громади», – почав свою розповідь засновник громадської організації Арнольд Гей.

Населення Гаті офіційно становить 3400 осіб, понад 90 відсотків  -  угорці. Через різні причини останніми роками кількість місцевих мешканців зменшилася – хтось виїхав за кордон, хтось – у великі міста, багато людей на заробітках. Проте після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в Гаті й узагалі говорять заледве про 1600 осіб. Серед них приблизно дві сотні школярів та шістсот (!) пенсіонерів.

Допомога тим, хто цього потребує

Як розповів засновник, зареєстрована цієї весни громадська організація «Вічно молодий» зосереджує свою діяльність на двох основних напрямках: підтримка розвитку школярів і дошкільнят, а також підтримка літніх людей.  

«Дуже важливо піклуватися про літніх людей, оскільки багато хто залишився один через війну, - каже Арнольд. - Нікому поговорити з ними, нікому їм допомогти, вони навіть не можуть самостійно зробити покупки. Є й такі, у кого діти залишилися вдома, але вони також соціально незахищені, тому через своє матеріальне становище їм важко купувати продукти. Днями ми відвідали стареньку тітку, син і онук якої служать на війні. Ми привезли їй речі першої необхідності», – підкреслив Арнольд Гей, і додав, що вони щотижня відвідують багатьох пенсіонерів.

Одна з таких жінок, 76-річна Анна, розповіла нам, що мала проблеми з отриманням доступних ліків, їздити до райцентру за ними їй було вкрай складно. Тут і стали в допомозі волонтери, каже пенсіонерка: «Попросила їх купувати мені ліки від серця (гіпертонії, - Авт,), бо по тій програмі все ж таки вони дешевші. А вони не тільки купили, доплатили свої гроші, а й привозять постійно, допомагають харчами, іншими речами. Але чи тільки це потрібно старій людині? Добре слово і увага – то вже дуже багато значить!»

Якщо на  початку своєї діяльності Арнольд та його родина допомагали тільки кільком родинам, то згодом побачили, що насправді тих, кого потрібно відвідувати, більше. І це не тільки літні люди, а й малозабезпечені родини, сім’ї з дітьми. Для них уже власних зусиль та коштів не вистачало, довелося шукати меценатів, звертатися до різних волонтерських організацій. Активістів почули. Так, Арнольд Гей з гордістю розповідає про співпрацю з німецькою організацією Humanitar 21, яка надає підтримку ромським сім’ям, забезпечуючи їх свіжим хлібом.

«Завдяки Юдіті Мавридіс нам вдалося вийти на пастора Кеннеді Ютґена Лаубінга, який очолює Humanitar 21, що надає цільову допомогу, - розповідає Арнольд. - У межах цієї співпраці ми вже 18 разів роздавали хліб 30 ромським сім’ям, які потребують допомоги. Якось було дуже зворушливо бачити, як двоє маленьких дітей сховалися в кутку з хлібом і почали їсти його одразу, можливо, в той день вони ще нічого не їли…. У такі моменти серце стискається. Якби більше людей це побачили, можливо, і вони захотіли б допомогти», – розповідає голова організації, а  відтак додає іншу історію: «Днями ми були в гостях у літньої тітки, син і онук якої служать на війні. Син нещодавно отримав бойову нагороду, але, на жаль, впродовж останнього тижня від нього не було жодних новин. Просимо всіх помолитися за безпечне повернення нашого захисника додому….»

Ентузіазму та ідей, як допомагати літнім людям, не бракує. Окрім забезпечення харчами та речами першої необхідності, організовують для них і цікаве дозвілля. Незабаром планують організувати день здоров’я, на якому літніх людей і нужденних оглядатимуть лікарі та забезпечать базовими ліками. Також мають намір створити клуб для літніх людей під назвою «Ötye», який надасть можливість стареньким брати участь у громадських заходах, що допоможуть їм підтримувати соціальні зв'язки, поспілкуватися.

 Діти також потребують уваги…

Також організація «Вічно молодий» прагне забезпечити молодь необхідними навчальними матеріалами та допомогти тим, кому важко дається навчання або хто має особисті проблеми. З цією метою у рамках своєї основної діяльності організація створила Гатське ремісниче об’єднання.

«Це об'єднання було створено минулого літа, коли я звернулася до Арнольда Гея, який є водночас і депутатом Берегівської райради, з пропозицією пожвавити громадське життя, - розповідає директорка бібліотеки пані Марія. – Арнольд відгукнувся, «підключив» очолювану ним волонтерську організацію, і всі разом вони доклали зусиль, щоб залучити підтримку на задумані нами заходи. Невдовзі ми мали відгук від Консульства Угорщини в Берегові, інших меценатів. Так ми торік і почали заняття з дітьми, які збираються в бібліотеці, малюють, грають, вивчають нові ремесла тощо». Ця діяльність, ці зустрічі викликали такий великий інтерес і дали такі позитивні відгуки, що підштовхнули членів об'єднання продовжити та розширити подібні програми. Цього року вони вже організували літній табір для дітей, у якому активно брали участь члени сім’ї Гей – Клаудія та Александра Гей, а також активістка Еріка Матюш. До речі, організація «Вічно молодий» підтримала харчування дітей у таборі.

А ще для місцевої громади стало великою радістю, що цього року вдалося відкрити дитячий майданчик у Гаті, який щодня наповнюється дитячим сміхом. «Досі діти гралися хіба що у власних дворах, максимум – посеред картоплі чи кукурудзи, коли дорослі сапали її, - розповідає місцева молода жінка Агнеса, яка виховує двох дошкільнят. – А тепер ми домовляємось і в кожну вільну хвилину всі збираємося на майданчику, діти спілкуються між собою, дорослі – між собою Зустрічаючись тут, ми більше дізнаємося про життя інших, про наші спільні радощі та проблеми, маємо змогу допомогти чимось, і це радує». 

Раді всім, хто приєднається

Арнольд Гей каже, волонтерська робота надихає його. Він щиро сподівається, що до доброї справи, започаткованої ним, приєднаються й інші, а також вдасться залучити іноземних спонсорів і виграти гранти. З цією метою вивчають різні пропозиції, запрошують до своєї діяльності всіх небайдужих.  З часом, якщо бюджет збільшиться, мають плани підтримувати ще більше людей і установ, навіть у сусідніх селах.

«Я відчуваю, що ми йдемо правильним шляхом і досягаємо результатів. Це того варте, літні люди та діти дуже вдячні. Іноді їм потрібно лише посмішка, обійми або просто щоб їх вислухали», – підсумував Арнольд Гей.

Громадська організація «Вічно молодий» відкрита для всіх, хто хоче долучитися до покращення життя громади як волонтер чи спонсор.   

Ріта Шімон, Юрій Дунда, Сільва Дунда kiszo.news 

 

 

 

 

09 вересня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів