Коти і діти: як налагодити гармонійне співіснування в домі

Коти і діти: як налагодити гармонійне співіснування в домі

 

Кішки можуть почуватися пригнічено і невпевнено через надмірну енергію та непередбачуваність дитини. Так само діти не завжди можуть зрозуміти, як шанобливо взаємодіяти з домашньою твариною. Але за правильного підходу можна допомогти коту та малюку сформувати міцний взаємозв'язок і мирно співіснувати, не завдаючи одне одному дискомфорту. У статті розповідаємо, як цього досягти, використовуючи вкусняшки для котів та правильні слова для дітей.

Розуміння особливостей темпераменту кішок і дітей

Кішки віддають перевагу спокійній і передбачуваній обстановці. Гучні звуки, різкі рухи та зміни у розпорядку дня можуть викликати у них стрес. Також кішки спілкуються за допомогою мови тіла, використовуючи певні сигнали, щоб висловити почуття задоволення чи незадоволення, і ці сигнали діти не завжди можуть розпізнати.

Маленькі ж діти сповнені енергії. Вони хочуть доторкнутися, обійняти або погнатися за кішкою, через що тварина може відчути загрозу. Старші діти краще контролюють свої імпульси, але їм все одно потрібно навчитися поводитися з домашньою твариною обережно.

Підготовка до появи кішки в домі

Не всі коти підходять для сім'ї з дітьми. Деякі породи або окремі особини можуть бути більш терплячими з дітьми, тоді як інші віддають перевагу тихій обстановці. Якщо є можливість, краще вибрати вихованця, який вже контактував із дітьми або проконсультуватися щодо темпераменту тварини з персоналом притулку чи заводчиком.

Перш ніж принести кошеня або дорослу особину в дім, важливо створити для кота тихе місце, де він зможе почуватися в безпеці, і де дитина не зможе його дістати. Це може бути будиночок, лежанка, конструкція з кігтеточкою. По можливості слід пояснити дитині, що не можна турбувати кішку, коли вона там відпочиває.

Як навчити дитину правильно поводитися з кошеням

Насамперед слід навчити дітей наближатися до кішки повільно та спокійно. Якщо підбігти до тварини, вона може відчути небезпеку. Треба заохочувати дитину кликати кішку до себе, пригощаючи її ласощами, а не нав'язувати взаємодію.

Також важливо показати малюкові, як треба гладити кішку — ніжно та акуратно. Слід пояснити, що не варто торкатися хвоста, вух та живота вихованця: багато котів не люблять, коли їх чіпають у цих місцях. Натомість потрібно показати, що тварину можна гладити по голові, спині або чухати під підборіддям.

Потім варто допомогти малюкові навчитися розпізнавати мову тіла вихованця. Кішки подають чіткі сигнали, коли почуваються незатишно. Треба навчити дитину звертати увагу на низку ознак, що коту не подобається взаємодія: тварина може притискати або відводити назад вуха, виляти хвостом, шипіти або гарчати. У цей момент краще дати їй спокій.

Коли ж дитина трохи підросте, можна навчити її виконувати деякі обов'язки з догляду за кішкою: це може бути чищення лотка, годування або розчісування тварини. Таким чином можна прищепити сину або доньці відповідальність та турботу.

 

30 вересня 2024р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів