Сезон алергії розпочався: що потрібно знати?

Сезон алергії розпочався: що потрібно знати?
Весна — це не лише час милуватися цвітінням перших дерев. Крім краси, весна приносить неприємний сюрприз алергікам. Тополиний пух, пилок, пил... А як ви себе відчуваєте навесні? Якщо ви страждаєте від добре знайомих симптомів ми допоможемо розібратися в цій проблемі.

 

Алергічні напади: що ми робимо не так

Перш за все, потрібно зрозуміти, які помилки повторюються знову і знову. Будь-яке нездужання — результат несправності одного з компонентів великої системи. Що це за система? — запитаєте ви. Це, звичайно ж, наш організм. Сезонна алергія — одна з таких несправностей. Ця неприємна ситуація повинна знаходитися під контролем. І перший крок до такого контролю — усвідомлення своїх помилок, які провокують алергію.

1. Ви знаєте, в чому причина алергії?

Якщо ви відповіли негативно, то це і є ваша перша помилка. Ви не знаєте, що саме викликає алергію. Відповідно, ви не можете ізолювати алерген від себе або хоча б зменшити його вплив на свій організм. Як виправити цю помилку? Зробити алергопробу. Зазвичай це кілька невеликих аналізів, які здаються взимку — в холодну пору року. У цей період контакт з алергеном максимально виключений.

Але не турбуйтеся: велика частина алергіків не знають, на що в них алергія. Найпоширеніший весняний алерген — «тополиний пух», про який співається у відомій пісні. Але насправді тополя цвіте одночасно з іншими деревами і травами. Тому не факт, що ви страждаєте саме від «тополиного пуху». Як тільки у вас з'явилися перші симптоми алергії, потрібно відразу звернутися до лікаря. Поширена помилка любителів інтернету — самолікування. Але лікар-алерголог — фахівець у своїй справі — запропонує вам правильне і ефективне лікування.

2. Багато витрачаєте на ліки?

Не на ті ліки, які вам порадив знайомий або товариш на форумі. Так і фармацевти в аптеках запропонують вам масу різноманітних препаратів від алергії. Але це лікування наосліп. Іноді нас приваблюють нові препарати, які рекламують по телевізору. Але відразу бігти в аптеку і купувати їх — це теж помилка, марна трата вашого часу та грошей. Кому це потрібно? Правильно: нікому. Краще сходіть на прийом до лікаря-алерголога.

Іноді трапляється таке, що спробувати той чи інший препарат вам радять близькі люди і друзі. Мовляв: нам допомогло і тобі допоможе. Однак і це не факт: у вас може виявитися індивідуальна чутливість до компонентів препарату, і він вам тільки нашкодить. Та й самі не радьте друзям користуватися тими ліками, які допомагають вам. А якщо вже ну дуже сильно сподобався якийсь препарат, все одно попередньо проконсультуйтеся з лікарем.

3. Ви починаєте пити ліки, тільки коли з'являються симптоми?

Лікування — це планомірний і систематичний процес, який не можна переривати або починати самовільно. Зрозуміло, за тієї умови, якщо ви хочете, щоб це лікування вам допомогло. Але як ми чинимо? Зазвичай ми починаємо хапатися за голову, коли вже пізно. Тобто ситуація така: ви не думаєте про алергію і про те, що треба лікуватися, поки не з'являться перші симптоми. Адже алергія — сезонне явище, а тепло — підступна штука. Проходить холод, на вулиці з'являється пилок, цвіт, пил... Все це літає в повітрі, з легкістю потрапляючи вам в дихальні шляхи. Помилка — чекати цього моменту. Потрібно слідувати рекомендаціям лікаря й лікуватися організовано. Звичайно, це не означає, що не треба лікувати симптоми. Треба. Але якщо ви вже дочекалися симптомів, лікування займе значно більше часу. Словом, ви можете знову ж — заощадити час і гроші, якщо вчасно розпочнете процес лікування.

4. Часто контактуєте з алергенами?

Для людини, яка страждає алергією, дуже важливо вчасно знайти відповідне лікування. Але є ще й елементарні правила гігієни. Про це не слід забувати. Якщо ви вже знаєте свій алерген, то уникайте контакту з ним. Це допоможе відгородитися від алергічних нападів. Наприклад, у вас алергія на пилок. Що потрібно зробити? Перш за все, переконайтеся, що ви закрили всі вікна в будинку. Середину дня краще проводити в приміщенні, намагатися не виходити на вулицю. Насправді, мінімізувати шкоду алергії набагато простіше, ніж здається. Потрібно просто раціонально підійти до цього питання.

5. А як часто ви страждаєте від непрямих провокаторів алергії?

Уявіть ситуацію: ви їсте смачний фрукт або овоч і раптом відчуваєте, що губи сверблять, горло пече, вам важко дихати, ніс опухає... Так, це песимістична картина розвитку алергії. Що це означає? Ви зіткнулися з так званим оральним синдромом алергії. Цей синдром виникає в тому разі, коли концентрація подразника занадто велика. Це помилка вашої імунної системи, яка припиняє розрізняти подразників та алергенів.

Давайте розглянемо ще одну ситуацію. Припустимо, у вас алергія на пилок певного дерева — яблуко, вишня, груша, абрикос і т. д. Так ось, в такому разі у вас можуть виникати симптоми алергії, навіть коли ви їсте ці фрукти, а не лише тоді коли стикаєтеся з пилком. Що робити? Класична порада — слід звернутися до лікаря-алерголога. Єдиний правильний шлях боротьби з алергією — завчасне з'ясування причин захворювання. Крім того, потрібно дотримуватися всіх профілактичних норм.

Джерело: Ukr.Media

 

28 квітня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів