Як доглядати за в'язаними виробами

Як доглядати за в'язаними виробами

 

Сплести елегантний шарф, теплі рукавиці або гарний светр — це половина справи. Важливо правильно доглядати готовий виріб, що він зберіг початкову привабливість, не вкрився катишками та не збився в грудки вже після першого тижня носіння. У статті ми зібрали корисні поради, які продовжать термін служби вашого шедевра без особливих зусиль.

ТОП корисних порад

Варто дотримуватись таких правил з догляду:

  1. Вироби з вовни та кашеміру краще прати руками. Так вони не розтягуються і не втрачають форму. Не хочете возитися у воді? Треба вивчити можливості своєї техніки. Деякі пральні машини мають делікатний режим, який може стати альтернативою ручному пранню.
  2. Використовуйте спецзасоби. Купуйте спеціальний порошок та кондиціонер для білизни, який призначений для догляду за в'язаними та/або вовняними виробами. Делікатні мийні засоби дозволяють дбайливо та ефективно очищати речі від забруднень.
  3. Уникайте високих температур. Прати в'язані речі необхідно в прохолодній воді (до 30°С), інакше вони можуть сісти. Однак і крижана вода теж не вихід: наприклад, шерстяні волокна стають колючими після таких водних процедур.
  4. В'язані вироби треба не гладити, а відпарювати. Якщо є тільки звичайна праска, без парообробки, покладіть на одяг товстий шар бавовняної тканини або марлеву пов'язку. Вона захистить від високої температури та появи дірок.
  5. Вішалки-плічки — табу! Навіть найякісніші светри дрібної в'язки швидко розтягуються і втрачають форму за такого зберігання. Краще складати речі у шафу, а для тривалого зберігання додатково використовувати засоби проти молі.
  6. Мокрі вбрання не можна терти. Навіть найменше зусилля призведе до деформації тканини, і повернути їй первісний вигляд не вдасться. Якщо на поверхні утворилася пляма, можна ненадовго замочити виріб у мийних засобах (не більше 15 хвилин), після чого відразу розпочати прання.
  7. Сушити в'язані речі потрібно на горизонтальній поверхні в розправленому вигляді. Найкраще це робити природним способом — наприклад, на балконі або біля відчиненого вікна. Машинне сушіння категорично заборонено, як і будь-яка термообробка (у тому числі, контакт із радіаторами опалення).
  8. За появи затяжок на виробі в жодному разі не обрізайте їх! Неправильний рух — і весь пов'язаний малюнок буде безповоротно зіпсований, а одяг почне розпускатися. Краще перетягніть нитку гачком або голкою на виворітний бік, не порушуючи швів.
  9. Віджимати в'язані речі потрібно дуже акуратно. Ідеальний варіант — загорнути вбрання у великий рушник і скласти його валиком, після чого делікатно промокнути по всьому периметру. Волога все одно залишиться в тканинах, тому будьте готові до тривалого сушіння.
  10. Для боротьби з катишками слід використовувати гостре лезо, станок для гоління або спеціальну машинку. Видаліть волокна швидким, але м'яким рухом, ледве торкаючись поверхні тканини.

Дотримуйтесь цих простих правил — і улюблені в'язані речі прослужать вам довгі роки.

 

23 січня 2024р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів