Аналітика: Чому громадам важко залучати мешканців до участі у суспільному житті і до прийняття рішень?

Аналітика: Чому громадам важко залучати мешканців до участі у суспільному житті і до прийняття рішень?
Чому громадам важко залучати мешканців до участі у суспільному житті і до прийняття рішень? Які інструменти працюють найбільш ефективно та що варто покращити чи змінити, щоб налагодити партнерство між органами місцевого самоврядування та мешканцями?

 

Аналітична група громадської організації «Європейський діалог» (м. Львів) за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» провела дослідження рівня залучення громадян до прийняття рішень у 30 громадах Житомирської, Закарпатської та Львівської областей (Гришковецька, Ємільчинська, Звягельська. Іршавська, Коростенська, Любарська, Тетерівська, Хорошівська, Черняхівська, Чуднівська, Білківська. Буштинська, Великобичківська, Виноградівська, Горінчівська, Довжанська, Іршавська, Міжгірська, Полянська, Ясінянська, Бродівська, Городоцька, Добротвірська, Жидачівська, Жовківська, Золочівська, Козівська, Оброшинська, Рава-Руська, Сокільницька громади).

Команда експертів  провела аналіз офіційних сайтів та сторінок у соціальних мережах органів місцевого самоврядування та локальних громадських організацій, проведела інтерв’ю із посадовцями та громадськими активістами, а також опитування у формі анкетування.

Головні висновки дослідження:

1.             Більшість громад не має повного пакету розроблених та затверджених документів, які стосуються залучення громадян.

2.             Місцеві ради не розуміють важливості та функцій консультативно-дорадчих органів.

3.             Громади відзначали, що активною та ініціативною є учнівська молодь, на противагу молоді 20+.

4.             Реалізація бюджетів участі на сьогодні призупинена через війну та брак фінансових ресурсів.

5.             Усі громади відзначають непопулярність онлайн-інструментів, зокрема електронних петицій.

6.             Успішність громадських консультацій, громадських слухань, опитувань мешканців залежить від того, як вони організовані.

Рекомендації органам місцевого самоврядування представлені на інфографіці:

Аналітичний звіт щодо дослідження рівня залучення громадян у 30 громадах доступний за посиланням:

https://dialog.lviv.ua/wp-content/uploads/2024/09/Design-Zvit.pdf

Ця публікація створена ГО «Європейський діалог» у рамках проєкту «Посилення залученості громадян і впливу громадянського суспільства» та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

 

 

 

11 жовтня 2024р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів