В Ужгородському замку презентували «контраверсійну» виставку юної художниці Таїсії Білецької

В Ужгородському замку презентували «контраверсійну» виставку юної художниці Таїсії Білецької
Виставка під назвою «Контраверсії» складається з 17 робіт, створених авторкою у розпал війни 2023-2024 років і за зовнішніми зображеннями приховує безліч емоцій, пов’язаних з подіями, які переживає Україна.

 

 

«Я не позиціоную себе як професійного художника, не претендую на бездоганну побудову композицій та поєднання кольорів на створення нових концепцій чи небачену професійність, адже я звичайна дівчинка зі звичними переживаннями. І малювання — це тільки частинка мого самовираження. Деякі картини мають закладений сенс, деякі і свою складну історію. Єдине що я хочу донести у цій виставці, це емоції, які закладені в цих картинах. А оскільки емоції є у кожного і проявляються вони по різному, призма емоцій від цієї виставки буде різною і я щиро вітатиму всі запитання та критику», — розповіла під час презентації авторка і додає, що малювання – це її мовчазна поезія, в якій кожна деталь стає відлунням переживань.

«Наразі більшість моїх робіт пов’язані з сьогоденням, і показують весь спектр емоцій які щодня спалахують в мені паралельно із усвідомленням життя в час війни. Іноді слів бракує передати ту ненависть, розчарування, надію, страх, прийняття, ігнорування, пристрасть... Та, принаймні, я можу сховати це в моїх картинах. Сподіваюсь кожен зможе віднайти і свою приховану емоцію у цих роботах», — резюмувала Таїсія Білецька.

Батьки дівчини розповідають, що шлях до цієї виставки був непростий. Таїсія більшу частину свого шляху як художниця пройшла самостійно і не корилася рамкам, які перед нею часом виставляли вчителі. Вона шукала власний стиль, не боялася творчих мук, тих самих мук, що знайомі кожному, хто створює щось нове. У доброму сенсі, у цих муках і народилася виставка, яку ми бачимо сьогодні. Кожна картина – це результат пошуку, переживання, її внутрішніх битв і перемог. У її доробку були роботи, які вона переробляла тричі, а були й такі, яким не судилося потрапити на розсуд глядача...

«Таке сучасне мистецтво у музеї, який береже нашу історію і старовину,  це теж  своєрідна контраверсійність. Ми систематично підтримуємо молодих авторів і даємо їм можливість вийти зі своїми роботами на широкий загал, адже музей відвідують не лише жителі України. Я вважаю, що такий творчий голос нашої молоді має бути почутим і нам приємно, що ми можемо долучитися до цього процесу», — сказала під час презентації директорка Закарпатського краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького Ольга Шумовська.

Авторку у її починаннях прийшли підтримати рідні, друзі та мистецтвознавці і знані художники. Останні зауважили на високому рівні робіт та побажали Таїсії не втрачати творчого запалу.

Фото: Міла Хорошилова

 

 

12 жовтня 2024р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів