Маскувалися під військових – на Закарпатті затримали порушників кордону

Маскувалися під військових – на Закарпатті затримали порушників кордону
Про це повідомляє Західне регіональне управління Держприкордонслужби України-Західний кордон.

 

Військове привітання «Бажаю здоров’я!» та камуфльований бушлат мали переконати прикордонників, що чоловік, який прямує у бік держрубежу, є діючим військовослужбовцем, а не правопорушником.

Принаймні, такий інструктаж киянин, який мав намір в обхід пунктів пропуску потрапити до Словаччини, отримав від переправника. Задум чоловіків, як і спробу незаконного перетинання кордону одним з них, викрили сьогодні вночі на Закарпатті військовослужбовці відділу «Великий Березний» спільно з оперативниками Чопського загону.

У ході перевірочних заходів правоохоронці зупинили легковий автомобіль, яким в бік Словаччини рухалися двоє чоловіків у військовій формі. Під час опитування водій та пасажир запевняли, що вони є військовослужбовцями ЗСУ та повертаються до місця постійної дислокації на Львівщину. Втім, вони не надали прикордонному нарядові службові посвідчення, що стало підставою для проведення перевірки.

У подальшому оперативні співробітники встановили, що водій легковика саме доставляв киянина до точки, де останній мав перетнути українсько-словацький кордон. Чоловіки попередньо сконтактувалися через соцмережі і домовилися про грошову винагороду за переправлення, яка складала 10000 доларів США. Вона мала бути сплачена після успішного перетинання кордону.

Аби не викликати підозр у правоохоронців, переправник вдягнувся у військовий одяг сам і забезпечив пасажира камуфльованою курткою. За вказівкою водія киянин, у разі зупинки автомобіля прикордонним нарядом, мав привітатися словами «Бажаю здоров’я!» і дивитися їм в очі, вдаючи військовослужбовця.

Якщо б це не переконало правоохоронців, переправник мав їм сказати, що везе у свою військову частину військовослужбовця, який її самовільно залишив і переховувався на Закарпатті.

Затриманих доправили у прикордонний підрозділ з метою складання адміністративно-процесуальних документів. Киянинові доведеться відповідати перед судом за спробу незаконного перетинання кордону. У діях водія вбачають ознаки кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст.332 ККУ «Незаконне переправлення осіб через державний кордон України».

 

 

16 жовтня 2024р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів