"Премікс" загерметизують і залишать на Закарпатті

Міністр навколишнього природного середовища Василь Джарти каже, що це тимчасово, поки не закінчиться розгляд справи Генпрокуратурою та не пройде суд

 

Гострі екологічні проблеми Закарпаття обговорювали сьогодні на спільному засіданні колегій Міністерства природи України та Закарпатської облдержадміністрації. Керівники Закарпаття та Міністр охорони навколишнього природного середовища України Василь Джарти аналізували ситуацію з відходами та розбудову природних заповідних установ. На перс-конференції, яка відбулася по засіданні колегії, Василь Джарти повідомив журналістам, що особлива увага приділялася без господарським відходам під назвою „Премікс”, яку завезли на територію України з Угорщини, і яка згодом виявилася особливо отруйною речовиною.


Нагадаємо, 7 років поспіль (з 1998 по 2005) зловмисники завозили з Угорщини на територію Закарпатської області хімічну речовину під назвою „премікс”. За документами, вона класифікувалася як теплостійкий наповнювач. І лише минулого року фахівці низки інститутів України встановили, що ця речовина - відходи угорської промисловості. особливо небезпечними. Генпрокуратура за фактом порушила кримінальну справу.

Як повідомив Василь Джарти, справа, порушена Генпрокуратурою за фактом, зараз на стадії завершення. За словами міністра, наразі ще остаточно не вирішено, як саме вчинять з відходами. Є кілька варіантів, в тому числі й повернення відходів „на батьківщину”, тобто в Угорщину. Однак поки що, до закінчення судового розгляду, потрібно якимось чином убезпечити людей від впливу небезпечної хімії. Для цього Василь Джарти пропонує запечатати „премікс” у спеціальні вагони і убезпечити населення від його впливу. На це Міністерство охорони навколишнього природного середовища України виділить 3,5 млн. грн.
До речі, Василь Джарти повідомив, що, за висновками експертів, Україна не має можливості утилізувати премікс.

Вл.інф.

 

22 вересня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів