ВИТІК ХЛОРСУЛЬФОНОВОЇ КИСЛОТИ ПОВНІСТЮ ЛОКАЛІЗОВАНО

Вчора о 09:35 до оперативно-координаційного центру ГУ МНС України в Закарпатській області надійшло повідомлення про витік хлорсульфонової кислоти з танк-контейнера, який слідував до російського Санкт-Петербурга.

 

Інтенсивність витоку становила 2-4 краплі на хвилину в момент виявлення, і мала тенденцію до зростання. Щоб запобігти можливому негативному розвитку подій, для локалізації витоку було залучено фахівців різноманітних обласних служб, в тому числі рятувальників та екологів.

Сам витік стався внаслідок дефекту лінії зварного шва внутрішньої оболонки ємності. Оскільки випари хлорсульфонової кислоти є отруйними, було здійснено заміри їх концентрації в повітрі.

Як було з’ясовано, вже за межами триметрової зони від танк-контейнеру концентрація випарів хлорсульфонової кислоти не могла завдати шкоди людині, однак, для безпосередньої роботи з цією речовиною, потрібно було працювати в спеціальних захисних костюмах.

Враховуючи той факт, що хлорсульфонова кислота при взаємодії з водою здатна вибухати, працівники Закарпатського зведеного загону постійної готовності накрили танк-контейнер металічним профільним листом, аби захистити його від потрапляння атмосферних опадів.

До місця події також було завезено 8 кубічних метрів грунту, щоб, у випадку інтенсифікації витоку, можна було зробити обвалування та не допустити розтікання речовини на значну площу.

Щоб зупинити витік, було зроблено спробу герметизувати отвір у танк-контейнері фторопластовою прокладкою. Проте це не принесло очікуваного результату.

Одночасно зі спробами локалізувати витік було проведено консультації з рятувальниками Угорщини, в яких наявне спеціальне обладнання, що дозволяє здійснити герметизацію ємностей з хімічно активними речовинами.

Сьогодні вранці до Чопа прибули рятувальники з міста Пектч які разом з рятувальниками Закарпатського зведеного загону постійної готовності „залатали дірку” в танк-контейнері.

Наразі триває моніторинг ситуації. Саму речовину з допомогою фахівців сусідньої держави планується спеціальними насосами перекачати до іншої цистерни та вивезти до Сольноку (Угорщина).

ЦП ГУ МНС України в Закарпатській області

 

03 жовтня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів