ЩОБ НЕ ОТРУЇТИСЯ ГРИБАМИ
На Україні росте майже 80 видів неїстівних шапинкових грибів. Приблизно двадцять із них – особливо небезпечні для життя людини.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами, пам’ятайте:
Найкраще відмовитися від їхнього споживання, як від продукту взагалі, а їсти штучно вирощені печериці, гливи, куплені в магазинах.
Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше брати їх на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Якщо ж ви все ж зібралися до лісу по гриби, то обов’язково врахуйте таке:
- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; особливо остерігайтеся пластинчастих грибів;
-не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на забруднених територіях.
Під час посухи гриби краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба. Він втрачає воду й накопичує токсини.
Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
Не споживайте сирі гриби.
Відібрані лісові дари спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.
Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді. Але не більше доби.
Гриби - недитяча їжа, тому не давайте їх малолітнім дітям. Не можна споживати "лісове м’ясо" вагітним та жінкам, котрі годують груддю.
Ніколи не застосовуйте "домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також наявний у всіх грибах.
Якщо після споживання грибів почуваєтеся погано чи помітили ознаки нездоров’я у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі), негайно викликайте "швидку допомогу"! До її приїзду промийте шлунок 1 – 2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
Навіть у разі полегшення стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи. А от недоїдені гриби не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм. Пам’ятайте: жодного самолікування! Бо що більше токсинів потрапить у кров, то важчий буде перебіг отруєння.
ЦП ГУ МНС України в Закарпатській області за матеріалами газети "Голос України"
До цієї новини немає коментарів