Тепер ВУЗи заповнять не розумними і не "потрібними", а... пільговиками?

За словами координатора програми за освітою організації "Опора" Андрія Гевко: "Через величезну кількість пільговиків цього року страждають розумні абітурієнти, які не можуть вступити через те, що місця на бюджеті вже зайняті".

 

За скаргами чьогорічних абітурієнтів громадська організація "Опора" склала список вузів, які не дотримуються правил вступної кампанії.

Серед іншого, абітурієнтам доводиться платити вже за те, щоб подати документи, а вступити на бюджет до престижного вузу на популярний факультет стало зараз практично неможливо через пільговиків, які займають всі місця. Така ситуація склалася після того, як Міносвіти зобов`язало всі вищі учбові заклади приймати пільговиків за сертифікатами, бал яких перевищує 124, пише "Сегодня". Можливістю поспішають скористатися всі абітурієнти, хто має право на спеціальні умови вступу, і для звичайних дітей місць просто не вистачає.

У "немилість" Опори потрапила, наприклад, Академія адвокатури України, яка бере з абітурієнтів 150 гривень за подачу паперів! При цьому колишньому школяру пропонується підписати угоду з ректором вузу, за якою академія зобов`язується створити всі умови для роботи приймальної комісії, а абітурієнт згоден з тією сумою, яку він має сплатити. Незалежно від того, вступить абітурієнт чи ні, гроші йому не повернуть. Академія адвокатури звинувачення "Опори" вважає необґрунтованими. "Ми — приватний вуз, — сказала "Сегодня" ректор академії Тетяна Варфоломєєва. — Нам з бюджету держава не виділяє ні копійки, і ми вимушені брати плату з абітурієнтів, щоб розрахуватися з персоналом, який працює під час приймальної комісії, щоб сплатити канцелярію і електроенергію, необхідні для надходження. Вуз у нас платний і навчання коштує від 12 до 17 тисяч гривень. Якщо людина може дозволити собі платити такі гроші за навчання, вона може дати і 150 гривень".

А от екс-міністр освіти і науки України Станіслав Ніколаєнко з такою точкою зору не згоден: "Я вважаю, що за це мають платити студенти, а не ті, хто тільки намагається ними стати. Гроші можна брати тільки за освітній процес, а подача документів таким не є".

У "Опору" скарга поступила й на КНУ ім. Шевченка, де у абітурієнтів з високими балами відмовилися приймати документи на факультет туризму, пояснивши це тим, що на бюджет тільки 10 місць, і на них візьмуть пільговиків. У Університеті не виправдовуються, а чесно пояснюють ситуацію. "У нас правда є всього 10 бюджетних місць, а документи подали вже 12 пільговиків, і ми зобов`язані їх прийняти, — розповідає відповідальний секретар приймальної комісії КНУ ім. Шевченко Людмила Остапченко. — Але ми не відмовляємо нікому, просто людям могли чесно описати ситуацію і пояснити, що подавати документи сенсу немає, адже всі місця на безкоштовному навчанні зайняті пільговиками". Схожа ситуація — ще в кількох престижних вузах країни.

За словами координатора програми за освітою організації "Опора" Андрія Гевко: "Через величезну кількість пільговиків цього року страждають розумні абітурієнти, які не можуть вступити через те, що місця на бюджеті вже зайняті".

 

17 липня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів