Андрій Сербайло: "Ющенко віддав 140 гектарів державної землі Януковичу, а багатодітній сім’ї з Рахівщини подарував папірця замість обіцяного будинку".

Блок Юлії Тимошенко закликає лідера Партії регіонів Віктора Януковича добровільно звільнити державну резиденцію "Межигір’я" та повернути її у державну власність. Про це на прес-конференції в прес-центрі "Нове Закарпаття" повідомив керівник фракції БЮТ в Закарпатській обласній раді Андрій Сербайло.

 

Журналісти, які були присутні в залі, мали можливість побачити відеофільм, на якому видно, що на території резиденції "Межигір’я" кипить робота, там вже споруджено боулінг-клуб, штучне озеро, зведено кілька новобудов, облаштовано дамбу, тощо.
Оскільки останнім часом в ЗМІ Янукович через свою соратницю Ганну Герман намагається усіляко уникати незручних запитань про "Межигір’я", А. Сербайло розповів про схему, завдяки якій В. Януковичу вдалося привласнити державну резиденцію.
Отже, документи свідчать, що секретним розпорядженням Віктор Ющенко виділив лідерові Партії регіонів урядову резиденцію Межигір’я в селі Нові Петрівці. Ще 9 липня 2007 року Ющенко по телефону привітав тодішнього прем’єра із Днем народження, а за кілька годин підписав секретне розпорядження №148. "Урядова дача на території комплексу відпочинку Пуща-Водиця надається в користування главі Кабміну Віктору Януковичу", говориться в документі. Янукович публічно підтвердив той факт, що Ющенко "продублював рішення" переходу власності.
Того ж дня, 9 липня, на сайті Президента з’явився інший документ – указ, яким він зобов’язав прем’єра Януковича виконати рішення РНБО й забезпечити фінансування дострокових виборів. Отже, саме таку меркантильну ціну – згода на дострокові вибори й, як наслідок, втрата влади – заплатив Янукович за державний маєток. Одразу погодився на перевибори, хоча до того – був проти.
- 25 вересня 2007 державна компанія "Надра України", підконтрольна тодішньому прем’єру Януковичу та його міністру екології та природних ресурсів Джарти, за п’ять днів до дострокових парламентських виборів, уклала договір міни (обміну).
- "Надра" передали донецькій компанії "МедІнвестТрейд" все майно резиденції "Межигір’я" у Нових Петрівцях під Вишгородом на Київському морі. Взамін "Надра України" отримали від "МедІнвестТрейд" два напівзруйновані будинки на Парковій дорозі в Києві. Але у власності національної компанії вони перебували тільки добу.
- Наступного дня відбулося засідання Кабміну Януковича: останнє перед достроковими парламентськими виборами-2007. Тоді уряд Януковича своїм рішення передав ці два аварійні об’єкти на Парковій алеї до Державного управління справами – тобто президенту Ющенку. Ющенко саме мріяв переселитися в Маріїнський палац, а два напівзруйнованих будинки на Парковій алеї примикають до Маріїнського комплексу.
- Президента таким чином отримав своєрідного хабара. Ющенко міг зупинити постанови уряду, які передували відчуженню "Межигір’я". (Міг зупинити, як сьогодні зупиняє постанови уряду Тимошенко щодо закупівлі обладнання для оснащення лікарень: апаратів штучного дихання, інкубаторів для немовлят, реанімобілів у сільську місцевість.)
- 30 вересня Янукович програв парламентські вибори. Це змусило авторів схеми якнайшвидше підкріпити оборудку судовими рішеннями. Компанія "МедІнвестТрейд" у жовтні 2007 подала позов до Господарського суду Києва про визнання недійсною угоди міни з "Надрами України". Справу вона успішно програла. Це традиційна рейдерська практика – оскаржувати те, що тебе влаштовує, і навмисно програвати. Суд, таким чином, підтверджує ніби дійсність угоди. Потім було отримано потрібне рішення й в апеляції. Янукович у цей час усе ще залишається прем’єром.
- Щойно відбулася апеляція, як ТОВ "МедІнвестТрейд" вирішило продати "Межигір’я".
19 листопада 2007 року, коли Янукович продовжував очолювати уряд, було укладено два договори між донецькою компанією "МедІнвестТрейд" і донецьким же товариством з обмеженою відповідальністю "Танталіт". Отже, резиденція опинилася вже в третіх осіб, які начебто були не в курсі щодо схеми. Але, як стверджує видання "Українська Правда", до кінцевих акціонерів компанії „Танталіт” входить Олександр Янукович – старший син лідера Партії регіонів.
- Далі компанія "Танталіт" оформила оренду на 49 років "прибудинкової території" площею 139 гектарів, на якій живе Янукович.
В контексті цієї справи Андрій Сербайло звернув увагу присутніх на той факт, що президент Ющенко зі спокійною душею віддав цілком реальні 140 гектарів землі разом з державною резиденцією Януковичу, а багатодітній сім’ї з Рахівщини в тому ж 2007 році вручив документ на право власності на будинок, якого насправді не існує й досі.

Прес-служба БЮТ в Закарпатській області

 

15 грудня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів