Ахмед Чатаєв – хто ж він такий?

Затриманий в Ужгороді чеченець - відомий терорист чи жертва політичних репресій Москви?

 

Останніми днями в мережі Інтернет з’явилося чимало публікацій щодо затримання українськими правоохоронними органами інваліда Ахмеда Чатаєва, російського громадянина, який начебто отримав у Австрії статус біженця.
Спочатку на сайтах Kavkazcenter та Emiratkavkaz, а після публікації на сайті Радіо Свобода - вже і на більшості українських та російських Інтернет-виданнях активно обговорюється тема затримання Чатаєва та можливості його екстрадиції на вимогу Росії.
На сьогодні нашому кореспонденту не вдалося отримати офіційних заяв або коментарів від представників українських силових структур щодо обставин затримання Ахмеда Чатаєва. Тому ми спробували самі розібратися та з’ясувати для себе та наших читачів, що ж за "птах" перебуває в Закарпатському СІЗО?
Набираємо в Google російською "Чатаев", "Ахмед Чатаев".
До початку цього року згадування про вказану особу знаходимо лише на сайтах Kavkazcenter.com, Kavkazmonitor.com, memo.ru, regnum.ru, MIRIPRAVA.ORG.
Що ж пишуть про в’язня українського СІЗО?
Якщо відкинути ліричні відступи та емоції й спробувати розкласти наявну в Інтернеті інформацію у хронологічному порядку, отримуємо доволі цікаву картину.

28 січня 2001 року в пункті пропуску "Яраг-Казмаляр" військовослужбовці Федеральної прикордонної служби Російської Федерації затримали Ахмеда Чатаєва, який мав при собі паспорт громадянина РФ та є уродженцем Веденського району Чеченської Республіки. У затриманого було осколкове поранення у живіт та протез правої руки по лікоть ("Правозащитный центр "Мемориал". Здесь живут люди. Чечня: хроника насилия", публікація на сайті memo.ru).

Під час чеченської кампанії Ахмед Чатаєв після бомбардування рідного села був доставлений у районну лікарню Урус-Мартана з численними осколковими пораненнями, звідки його, важкопораненого, забрали російські військові. У в’язниці пораненому ампутували руку, пізніше відпустили. Відтак Чатаєв емігрував до Австрії ("Этапом из Испании", публікація на сайті Kavkazmonitor.com).

13 серпня 2006 року міністр іноземних справ невизнаної держави Чеченська Республіка Ічкерія Ахмед Закаєв (з жовтня 2007 року – прем’єр-міністр Ічкерії) підписав накази про призначення перших заступників представників ЧРІ в закордонних країнах, у тому числі Ахмеда Чатаєва – в Австрійській Республіці ("Памятные даты русско-кавказской войны", публікація на сайті Kavkazcenter.com).

Проте в цьому ж контексті варто зауважити, що як суб’єкт міжнародного права Чеченська Республіка Ічкерія не визнана жодною державою. Органи влади ЧРІ в Росії включені до списку терористичних організацій, участь в їхній діяльності кваліфікується як дії, за які передбачена кримінальна відповідальність. ЧРІ існує лише як підпільна організація на території Чеченської Республіки з представництвами за межами Російської Федерації (Wikipedia.org).

У серпні 2003 року мешканець села Ведено Істамулов у місті Вольфсберг (Австрия), де він проживав як вимушений переселенець, зустрівся з членами незаконного озброєного формування Мустапаєвим та Чатаєвим і погодився брати участь у фінансовому та матеріально-технічному забезпеченні бойовиків. Мустапаєв та Чатаєв здійснювали збір грошей для фінансування бойовиків, які діяли під керівництвом Мунцігова, Бімурзаєва та Гакаєва на території Веденського району Чеченської Республіки.
"Гроші передбачалися для закупівлі військової екіпіровки, комп’ютерної техніки, аудіоапаратури. Виконуючи злочинні наміри, у листопаді 2006 року Істамулов повернувся в Чечню та продовжив виконувати дані йому доручення. Так, у вересні 2007 року Істамулов на залізничному вокзалі в місті Києві по завданню Чатаєва через провідника вагона потягу "Відень-Київ" отримав дорожню сумку, в якій знаходилися: персональний комп’ютер, дискові аудіо-плеєри, чоловіче взуття, светри, електронні годинники, а наступного дня в одному з пунктів обслуговування "Western Union" отримав грошовий переказ на суму 12 000 доларів США для передачі членам незаконного озброєного формування на території Чечні", - повідомили 6 травня 2008 року в прес-службі прокуратури Чечні.
Кримінальна справа по звинуваченню Істамулова у скоєнні злочину, передбаченому ч. 5 ст. 33, ч. 2 ст. 208 Кримінального кодексу РФ (участь у формі пособництва в озброєному формуванні, не передбаченому федеральним законом) направлена на розгляд по суті в Шалинський міський суд. Щодо інших фігурантів кримінальної справи матеріали виділені в окреме провадження, вони оголошені в розшук ("Четырех жителей Чечни обвиняют в пособничестве боевикам", публікація на сайті regnum.ru).

2 березня 2007 року інвалід 1-ої групи Ахмед Чатаєв, який має статус біженця в Австрії, був затриманий поліцією на території Швеції. Згідно з заявою представників шведських правоохоронних органів, в його автомобілі було знайдено вогнепальну зброю.
5 січня 2009 року у місті Стокгольм (Швеція) відбувся суд над Ахмедом Чатаєвим, його було засуджено до 1,5 років ув’язнення ("Ахмед Чатаев может стать очередной жертвой произвола", публікація на lena_maglev.mht).

З огляду на все це й можна задати питання: так хто ж він такий, Ахмед Чатаєв, – відомий терорист чи жертва політичних репресій Москви? І що ж він робив на Новорічні свята в Україні, якщо його дружина та троє дітей живуть у Відні? Планував теракт чи передавав гроші бойовикам у Росію?

Ми очікуємо на об’єктивне висвітлення цієї справи.


Вадим Панько, Центр журналістських розслідувань, Закарпаття

 

10 січня 2010р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів