Прокуратура виявлила численні порушення в діяльності посадовців, що уповноважені здійснювати контроль з метою збереження земель

Прокуратура Закарпатської області перевірила додержання вимог земельного та лісового законодавства

 

Прокуратура області у 2012 році провела ряд перевірок щодо дотримання вимог земельного законодавства і щодо використання та охорони земель лісового фонду. Виявлено численні порушення в діяльності посадовців, що уповноважені здійснювати контроль з метою збереження земель.
Про це повідомив начальник відділу захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин Віталій Свистак.
Так, прокуратурою Рахівського району порушено кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем посадовцями Державного підприємства "Ясінянське лісомисливське господарство", за ч. 2 ст. 364 КК України. Перевіркою встановлено, що розпорядженням голови Рахівської районної державної адміністрації в 2006 році вилучено з постійного користування Державного підприємства "Ясінянське лісомисливське господарство" земельні ділянки лісового фонду загальною площею 5,0 га на території Лазещинського лісництва, які в подальшому були надані у приватну власність громадянам для дачного будівництва та для ведення особистого селянського господарства. Після цього, службові особи Державного підприємства "Ясінянське лісомисливське господарство", у порушення вимог Земельного кодексу України до Рахівської РДА та до громадян, що безоплатно одержали земельні ділянки, для сплати збитків не звернулися, чим спричинено тяжких наслідків державним інтересам в розмірі 278 тисяч гривень.
Крім того, встановлено, що за період 2009 – 2012 земельні ділянки лісового фонду надавались в обмежене використання на умовах земельного сервітуту. Всього на момент перевірки укладено 15 таких договорів. Більшість з них укладена всупереч вимог Земельного кодексу України, ( договори не пройшли державну реєстрацію). За результатами перевірок прокуратура оскаржила до суду сім таких договорів, по інших перевірки тривають.
Прокуратурою Перечинського району встановлено, що начальником відділу Держкомзему в Перечинському районі видано ряду громадян протиправні висновки щодо погодження надання у власність земельних ділянок. Районною прокуратурою принесено 7 протестів на незаконні висновки відділу Держкомзему у Перечинському районі щодо погодження проекту відведення земельних ділянок, котрі розглянуто та задоволено, а також заявлено 7 позовних заяв про скасування державних актів на право власності на земельні ділянки.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

 

23 березня 2012р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів