Без права на контрабандну помилку…

Громадянин, що сховав у багажнику свого автомобіля три мобільні телефони, при в’їзді до України цілком може втратити ці телефони, автомобіль і ще заплатити штраф. Таке ж покарання передбачено і для великого контрабандиста, що везе товар без сплати митних платежів цілими вантажівками…

 

Кримінальний кодекс має на увазі під словом «контрабанда» незаконне переміщення культурних цінностей, наркотиків, зброї, боєприпасів і т. д. У цьому розумінні контрабанда все ще являється кримінального караним діянням. Відповідальність у вигляді штрафів і конфіскації передбачена за переміщення з порушенням митного законодавства звичайних товарів. Поза сумнівом, такий підхід відповідає світовій практиці і є найбільш прийнятним для сучасної держави.

Проте виникає питання в співмірності досконалого правопорушення і покарання за нього. У багатьох випадках Митний кодекс (ТК) передбачає жорсткі санкції за порушення митних правил. Високі штрафи пояснюють більш високе зростання надходжень до бюджету, в порівнянні з аналогічним періодом до прийняття змін в Митному кодексі.

Самі по собі високі штрафи не є чимось незвичайним у світовій практиці. Проте в Україні значним недоліком є їх безальтернативність. Тобто закон практично не залишає права на помилку, некомпетентність, а також не дозволяє враховувати тяжкість досконалого порушення.

Наприклад, громадянин, що сховав у багажнику свого автомобіля три мобільні телефони, при в'їзді до України цілком може втратити ці телефони, автомобіля і ще заплатити штраф. Таке ж покарання передбачено і для великого контрабандиста, що везе товар без сплати митних платежів цілими вантажівками. Прописана в Митному кодексі можливість «компромісу в справах про порушення митних правил» не вирішує проблеми, оскільки не звільняє від штрафів і конфіскації, а тільки дозволяє рахувати суб'єкта таким, який не притягувався до відповідальності, - каже Денис Шендрик, менеджер PwC Ukraine.

 

24 лютого 2014р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів