У центрі Ужгорода річка вражає екологічною «чистотою»! (фотофакт)

За останні роки стан малих річок дедалі гостріше стає важливою проблемою мешканців Закарпаття. Сьогодні кореспондент Ужгород.net зафіксував у центрі міста на березі надзвичайно «чисту» воду нашого колись славетного Ужа, який зараз має жалюгідне екологічне видовище.

 

Водники нам розповіли, що обміління і навіть пересихання Ужа є наслідком багатьох причин, серед яких: безсистемне вирубування лісів, що призводить до змиву ґрунтів у басейнах невеличких річок, які впадають в Уж. Також - порушення агротехнічних вимог до обробітку ґрунтів на схилах; проведення меліорації заплав без регулювання стоку з вирубуванням лісів, що призводить до висушування ґрунту в прибережній смузі річок; послаблення уваги по догляду за греблями-загатами, які регулюють стік, що сприяє швидкому виносу весняних вод у більш великі річки.

Зі свого боку біологи кажуть, що одним із наслідків цього є евтрофікація водойм. Це коли підвищується їх біологічна продуктивність в результаті нагромадження у воді біогенних речовин (азоту, фосфору). При цьому також погіршуються фізико-хімічні властивості води. Вона стає мутною, у неї з’являються неприємний смак і запах, підвищується кислотність. Під час масового відмирання водоростів на дні річок нагромаджуються їх рештки, що розкладаються. Продукти розпаду водоростів поглинають кисень води, а деякі з них токсичні.

А от екологи стверджують, що при погіршенні водного середовища під впливом евтрофікації масово гинуть риба та інші гідробіонти. Використання такої води призводить до спалаху шлунково-кишкових захворювань, отруєння тварин і птахів. Останні, до речі, тут активно ведуть спосіб життя, але як часто гинуть тамтешні дикі качки та чайки – ніхто не відслідковує.

Тож, не забуваймо, що малі річки є джерелами водопостачання багатьох населених пунктів Закарпаття. Їх широко використовують при меліоративних роботах, на них розміщують нерестилища прісноводних риб. Їх водні ресурси становлять понад 40% загального басейну річкового стоку.

А тим часом вздовж берега Ужа прогулюються ужгородці із своїми чотирилапими друзями і бідкаються на ігнорування влади до навколишнього середовища…

Ужгород.net

 

13 березня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів