Ужгород поринув у квітучий рай сакур (фоторепортаж)

Цієї неділі одна з ужгородських вулиць – Митна – буяє рясним цвітіням японської сакури. Гілки дерев аж прогинаються від густо вкритими та пишними рожевими квітами. Таке неймовірно захоплююче явище не залишає байдужим навіть тих, хто проїжджає автівками по цій історичній вулиці.

 

Люди виходять з машин, фотографуються на пам'ять. Що вже казати про тих, хто проходить біля пахучих дерев. Кожен тут почувається, як у справжньому квітучому раю. До незабутнього яскравого «сакурового» пейзажу додаються й квітучі магнолії, кущі «золотого дощика», цвітіння черешень та слив. До речі, цього річ сакура зацвіла на місяць скоріше через теплу ранню весну.

Ужгородські історики розповідають, що сакура з’явилася в Ужгороді в період чеської доби – з 1919 по 1939 роки. Тоді чеська влада активно вкладала кошти у розбудову мікрорайону Галагов (чеський центр міста).

Відомий історик Сергій Федака підтверджує, що саме за чеське правління ботаніки дослідили, що клімат в Ужгороді найбільше підходить для японських вишень. Адже ці дерева ростуть лише в Японії та кількох штатах Америки. Нині в Ужгороді окрім мікрорайону Галагов, сакури ростуть по вулицях Заньковецькій, Митній, 8 Березня, проспекті Свободи та інших. Щороку ужгородці намагаються висаджувати нові сакури.

Садівники кажуть, що розмножується екзотична японська вишня - сакура лише щепленням, оскільки не дає плодів. Вона може жити 100 років. Прищеплюють ці дерева на звичайні вишні чи черешні, бо ті витриваліші.

Ужгород.net

 

 

31 березня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів