Ужгородські пластуни провели мастер-клас із писанкарства (оновлено)

30 березня Ужгородські пластуни НСОУ (Національна скаутська організація України) провели перший із трьох запланованих майстер-класів з малювання писанок до Великодніх свят. Захід проходив у кав’ярні-музеї «Під замком» (Снек).

 

Щороку його проводять у вербну неділю, але цього року  вирішили розшири акцію до трьох неділь великого посту і щоб познайомити більше людей з писанкарством.

Організатор заходу, майстриня з писанкарства Софія Будник каже, що мета заходу навчити дітей та їхніх батьків розмальовувати  писанки воском, навчити їх різних технік орнаменту, навчити робити писанки із фетру, з квілінгу (техніка скручення паперу), писанки-шкрябанки,  а також навчити виготовляти свічки з вощини.

Писанка – це яйце,  декороване традиційними символами, які розмальовані воском та барвниками. Кожен  окремий колір має своє значення, традиційним вважається колір писанки – червоний, який символізує кохання  та Ісуса, який страждав за всіх людей. Розписували яйця писачком – невеличка дерев’яна паличка за допомогою якої наносять воскові лінії на поверхню яйця.

На таку благу акцію завітало дуже багато людей, більшість з яких були маленькі дітки з батьками. Багато хто був у вишиваних сорочках, що створило дійсно українську колоритну  атмосферу.

Майстер-клас було поділено на кілька секцій, кожна з яких вирізнялася тільки технікою малювання писанки, а також була секція з виготовлення воскових свічок, а для зовсім маленьких діток віком від 2-4 років організатори приготували розмальовки-писанки, кольоровий папір, де дітки могли разом зі своїми батьками виготовляти вітальні листівки до Великодня, а також вони мали змогу розмальовувати фарбами пасхальні медальйони з солоного тіста.

Захід був у розпалі, коли ніде було яблуку впасти. Діти вистоювали в черзі, аби спробувати розмалювати писанки у різних секція. Активну участь брали й хлопчики, які не гірше виводили писачком воскові лінії, ніж дівчата.

На вербну неділю, організатори планують вже навчити прикрашати кошики та як правильно їх наповнювати, адже кожний пасхальний елемент має своє значення та місце розташування.

Наступний майстер-клас відбудеться 6 квітня.

Ярміла Гармасій для Ужгород.net

 

 

 

31 березня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів