Скільки готові викласти закарпатці за великодній кошик?

Ціна свята! Для більшості закарпатців цьогорічний Великодній стіл буде не таким багатим як торік. Ціни на основні продукти зростають з кожним днем. Подорожчало м'ясо, овочі, фрукти та молочні вироби. У скільки обійдеться краянам великодній кошик та яку суму готові віддати закарпатці на святковий стіл, з’ясовувала журналіст Мирослава Куруц.

 

Напередодні Великодня на центральному ринку Ужгорода продавці ажіотажу на продукти харчування не спостерігають. Цьогоріч краяни заощаджують на вмісті пасхального кошика.  Пояснюють – у зв’язку із зростанням цін  більшість товарів не по кишені. Ужгородка пані Ольга прийшла на ринок за  м’ясними виробами. Жінка щодня стежить за зростанням цін на ці товари, каже: «Хоч  асортимент – широкий, та вартість продуктів – зависока. На мізерну пенсію не можу багато купити. На свята доведеться обійтись без деяких продуктів. Пенсіонерка пані Марта теж скаржиться: «Ціни на продукти – надто високі для звичайних українців. Порівняно з минулим роком цей Великдень буде значно скромнішим. Ми увесь рік  чекаємо це свято, тому купимо у кошик найнеобхідніше»

На ринках Ужгорода  людей чимало, але попит на продукти не збільшився – кажуть продавці. І додають – попри широкий вибір – закарпатці купують лише найосновніше, до того ж у малій кількості. Продавчиня Вікторія  Куцик бідкається: «Попит на м’ясні вироби – не збільшився.  Закарпатці не мають грошей, особливо пенсіонери. Раніше брали кілограм м’яса, тепер -  300-400 грам». Пані Вікторія торгує м’ясною продукцією. Жінка каже: «Протягом минулого тижня м’ясо та ковбаси значно подорожчали! Ціни на продукти вітчизняних та закордонних виробників у середньому зросли від десяти до двадцяти гривень. Вартість  іноземної продукції залежить від курсу валют, українські ж заводи, з якими ми працюємо - всі підняли ціну на м’ясні вироби. До прикладу  копчене м’яло минулого тижня коштувало 72 гривні, сьогодні його вартість - 85. Ще кілька днів тому бекон можна було купити за 45 гривень, нині він коштує вже  55-ть. Єдине, що не подорожчало, це – сало, його вартість 32 гривні за кілограм».

Зростання цін не оминуло й овочі. За тиждень на чотири гривні подорожчала капуста, буряк, картопля та морква. За кілограм огірків доведеться викласти в середньому 24 гривні, помідори коштують 30 гривень. Стабільними залишаються ціни на зелень. Продавчиня пані  Марія сама вирощує зелень. Жінка переконує: «Ціни на петрушку, салат,цибулю, м’яту – залишаються такими як раніше. До прикладу  пучок петрушки коштує  2 гривні. Натомість  ті товари, які нам привозять, зокрема картоплю, буряк, капусту, моркву - подорожчали на 3-5 гривень. »

Не зросли ціни на ринках Ужгорода напередодні Великодня на домашню молочну продукцію та яйця. Літр молока, привезеного з навколишніх сіл, вартує вісім гривень, домашній сир - в середньому двадцять. Одне домашнє яйце, як і раніше, коштує дві гривні.  Утім і ці продукти найближчим часом подорожчають. Пані  Ольга торгує на одному з найбільших місцевих ринків Ужгорода. Молочну продукцію привозить із Хуста. Жінка не приховує що молочні вироби зростуть у ціні. Продавчиня пояснює: «Корма та зерно дорогі. Якщо не будемо мати чим годувати корови відповідно  нічого   не заробимо. Тому й нам доведеться ставити вищі ціни на ці продукти.»

Тим часом, закарпатці вже чітко визначилися скільки витратять на Великодні свята. Більшість краян готові викласти за великодній кошик у середньому від трьохсот до тисячі гривень.

Мирослава Куруц для Ужгород.net

 

18 квітня 2014р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів