Дитина за 600 «баксів», або скільки коштує народити у Тячеві

З великою увагою прочитала статтю на сайті tyachivnews.in.ua «Тчівська влада стурбована смертністю немовлят у пологовому відділені», і буде там наводити порядок. Молодці, хлопці! Давно пора то робити, лиш би хватило вам терпіння і сили волі не зійти з цієї праведної дороги. А ми, жінки, що хочуть народжувати у нормальних умовах, будемо вас у цьому підтримувати і помагати. Бо то, що робиться там, вже несила терпіти.

 

А щоб взнати про взятки у нашій медиицині, треба прийти на подвір’я ралікарні. І так, заради інтересу, постояти з годину коло роддома та поговорити з родичами проділь, які чекають появи на світ нового життя. І доки там у муках жінки народжують, тут розкажуть секрет, скільки таке задоволення їм коштує.

Забігаючи наперед, скажу: жодні роди у районній лікарні не відбуваються без взятки. Якщо породілля не хоче ділитися своїми кровними, є багато дієвих способів змусити її це зробити. Як моральних, так і фізичних. Від хамського ставлення - до штучної затримки пологів. Всі знають про такий собі чудо-укольчик, від якого жінка буде мучитися по декілька діб.

Після таких мук, согласні платити даже ті, ко не має грошей. Їх зичать, або приносять пізніше із отриманих «дитячих». Та головний психологічний ефект наслухавшись подібних кошмарів, майбутні мами самі «йдуть на контакт». Стала випробуваною практикою так звана попередня домовленість з лікарем, якому надається визначена такса. Сума коливається від 300 умовних одиниць.

Якщо під час пологів можливі ускладнення (а зараз кожен лікар себе страхує, звісно, грошима), пропонується кесарів розтин. Звісно, це більший «кувш», який можна дотягнути до 600 зелених. До речі, останнім часом природнім способом жінки у Тячівській лікарні народжують все менше. Щось мало не так — і вже під ніж.

Однак заплатити треба не лише лікарю, винагороди чекають всі, хто допомагає при пологах. Акушерка - 200 гривень, медсестра -100, санітарка - 50. Так щодня, допоки перебуваєш у стінах цього будинку. Не можна забувати і про дитину, про яку потрібно дбати, аби потрапила у «хороші руки» та ще, не дай Бог, не захворіла. А це додаткові витрати на інших медиків. Також потрібно купити памперси, присипки, ліки, пелюшки, мазі.

Якщо точно все підрахувати, то перебування у тячівському пологовому будинку обходиться одній породіллі у кругленьку суму - до 1000 доларів. Якщо порахувати скільки кровних залишають тут жінки за рік, то виходить таки астрономічна сума.

В середньому народжується 2,5 тисяч малюків, кесаревих розтинів роблять декілька сотень за рік.

Цікаво, що про таку ужасну ситуацію у пологовому відділенні тячівської лікарні знають всі і давно. Та почали про це відкрито говорити лише тепер. Тож дуже би хотілося, щоб нинішній владі вдалося зробити те, що так давно чекають майбутні мами усієї Тячівщини - навести порядок у роддомі. Бо ми бажаємо одного - уважного і людського ставлення до тих, дарує нове життя...

Марійка Н, з Тячева, яка там народжувала і більше не хоче, пише "Неділя"

 

 

 

 

13 липня 2014р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів