Закарпатцям пояснили чому не буде електроенергії

ТЕС України можуть зупинитися через дефіцит вугілля . Зірвані мости і зруйнована інфраструктура заважають поставкам чорного золота     

 

Затяжна війна на Донбасі, де зосереджено 70% всієї вуглевидобутку України, може «покласти» всю енергетику країни. Шахти, розташовані в зоні бойових дій, працюють «тиждень-через тиждень», а запаси вугілля на ТЕС хоча і є, але до кінця місяця вони можуть вичерпатися.

Поки ТЕС та регіону і країни працюють без перебоїв - на підприємствах кажуть, що запасів палива наразі достатньо. Зупинилася тільки одна ТЕЦ - Слов'янська, яку розбомбили вщент.

«Зараз вугільні підприємства в зоні бойових дій працюють хаотично. Шахтарі відпрацюють кілька днів, а потім стільки ж днів відпочивають. Людей бояться спускати під землю - раптом що-небудь трапиться і їх там завалить? Чи їх раптово евакуюють через обстріли. Звичайно, це позначається на вуглевидобутку - він скоротився. І безумовно це відіб'ється на енергетиці, якщо територію областей не звільнять до кінця місяця», - поділився з «Вестями» один з лідерів Незалежної профспілки гірників України Анатолій Акімочкін.

У той же час в компанії ДТЕК, до якої входить 31 шахта, кажуть, що вугільні підприємства компанії працюють, хоча деякі і в режимі підтримки життєзабезпечення. Зокрема, днями компанія заявила, що шахти «Червоний партизан» і Довжанська-Капітальна продовжують працювати і ніхто їх не захоплював. «Головна проблема не стільки у вуглевидобутку, скільки в підвозі вугілля до ТЕС. Десятки підірваних мостів і доріг у Донецькій і Луганській областях, проблеми з перевезенням вантажів на залізниці (ДЗ перейшла на триденний режим роботи - Авт.) - Ось це може серйозно привезти до скорочення запасів вугілля на ТЕС», - повідомило «Вестям» джерело в ДТЕК.

Але є ще одна проблема, яка ставить під питання генерації електроенергії - проблеми з газом. «В Україні на ТЕС припадає 40% всієї електроенергії країни (49% виробляють атомні станції), а з них на вугіллі працює половина, на газі - 45%. Через дефіцит газу деякі ТЕС змушені будуть переходити на вугілля, з яким зараз виникають проблеми», - каже Іван Стєпних, заступник директора АСПМ «Вейс-Україна».

У той же час ситуацію можуть врятувати копанки. Частина нелегальних шахт через бойові дій зупинилася, а частина продовжує працювати. «Ви знаєте, що основна мережа копанок все-таки існує навіть зараз? Люди лізуть під землю навіть під пострілами - при такій техніці безпеки вони вже нічого не бояться. А керують цими схемами за участю копанок все ті ж люди, яких всі знають. І вугілля - до 40% всього вуглевидобутку регіону - з них продовжує йти», - каже Анатолій Акімочкін.

До речі, експерти вважають, що якщо все-таки почнуться проблеми з поставками електроенергії, Україну чекає масовий перехід на індивідуальне опалення. «Пам'ятайте «великий смог», який огорнув Лондон у 1952 році? Це була справжня катастрофа. Тисячі людей почали використовувати як паливо вугілля і пішов такий чад, який ледь не згубив усе місто. А якщо всі заведуть свої генератори, які відчутно коптять, і почнуть опалювати житло побутовим вугіллям? Навряд чи до цього дійде, але щоб цього не сталося, необхідно прийняти всі заходи вже сьогодні», - зазначає Іван Стєпних.

Весті

 

14 серпня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів