У День незалежності Ужгород продемонстрував єдність громади навколо стометрового прапора України (ФОТО)

24 серпня у День Незалежності, як і по всій країні, так і в нашому обласному центрі Закарпаття пройшли святкові заходи з відзначення 23 дня народження України. Так на площі Театральній в Ужгороді відбулося велелюдне патріотичне свято «З Україною в серці!», підготовлене широкою громадськістю міста.

 

О другій годині центральна площа міста зібрала понад дві тисячі ужгородців, які прийшли відзначити 23-ю річницю незалежності в українському дрес-коді – вишиванці та українських атрибутах.

Для містян прозвучала цікава творча програма, в якій виступили переможці ХІ Міжнародного фестивалю юних талантів «Рекітське Сузір’я-2014»: юні співачки Крістіна Чобаль (ЗОШ № 8 м. Ужгород) та Арзу Саламова (ЗОШ № 6 м. Мукачеве) славили Україну в піснях, маліжани Ужгородщини – Матяш Віолетта, Сухар Софія та Владислав Лазорик – розповіли зворушливу історію про січовицьку долю постановкою «На Краснім Полі маки зацвіли».

Зразковий ансамбль танцю «Веселка» виконав композицію, а хор «Кредо» – «Боже Великий Єдиний, нам Україну храни!».

Громаду міста Ужгород привітали народний депутат України Валерій Пацкан, в. о. міського голови Віктор Щадей.

Та найвеличнішим була церемонія розгортання 100-метрового прапора України після офіційної програми свята. Вперше стяг був розгорнутий та освячений громадськістю міста Перечина 23 серпня 2014 р. на урочистостях у День Державного Прапора України.

Цей подарунок ужгородцям підготувала Закарпатська обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода» з товариством «Лемківщина», представники яких виступили з привітаннями. Голова  товариства Василь Мулеса розповів про ідею народження велетенського прапора, виготовленого силами перечинців. Ірина Гармасій, заступник голови з питань національної пам’яті закарпатської «Свободи» зазначила: «Наша співпраця з «Лемківщиною» народилася у формуванні заходів до 70-роковин початку депортацій українців Закерзоння з ПНР у 1944–1951 рр., яке припадає на початок вересня. Події сталінського державного терору проти жителів Лемківщини, Холмщини, Надсяння, Західної Бойківщини понині білою плямою лежать в нашій історії, а про ці трагічні періоди добре знають члени товариства, жертви депортацій, їх нащадки».

Прапор розгортали за активної участі учнівського самоврядування, а всі разом пішли урочистим маршем у вишиванках, які ініціювала ударівська молодь. Кожен громадянин міста мав можливість доторкнутися до велетенського стягу (100 х 1,5 м) і пройтися центральними вулицями міста – через площу Ш.Петефі до пам’ятника Тарасові Шевченку, співаючи Гімн України та патріотичні пісні, виголошуючи гасла «Слава Україні! Героям слава!», «Герої не вмирають! Вмирають вороги!» тощо.

Святковий марш в Ужгороді із найдовшим прапором в історії незалежної України викликав хвилю бурхливих емоцій у всіх патріотично налаштованих ужгородців. Йдучи центральними вулицями Ужгорода, багато людей просто виглядали з вікон своїх помешкань і махали всім учасниками, багато фотографували ходу просто з вікон автомобілів із гаслами «Слава Україні! Героям Слава!».

Урочистий марш завершився біля пам’ятника Тарасу Шевченку на пл. Народній, де 100-метровим стягом огорнули площу біля Кобзаря та було покладено квіти до його підніжжя. Тут розпочалося народне віче, приурочене в тому числі жертвам депортацій та етнічних чисток з ознаками геноциду з нагоди 70-х роковин від початку депортацій українців Польською Народною Республікою у 1944-1951 рр.

Громада міста Ужгорода помолилася (панахиду відправив о. Архімандрид Віктор Бедь) та вшанувала хвилиною мовчання героїв Небесної сотні, героїв-закарпатців сучасної російсько-української війни початку ХХІ століття, яких уже 23 віддали своє життя в боротьбі за незалежність України.

Святкування Дня незалежності в Ужгороді підготовлене  громадсько-культурними та політичними організаціями – Закарпатським відділенням громадської організації «Мала Академія літератури і журналістики», Закарпатськими обласними товариствами «Лемківщина» та «Бойківщина ХХІ століття», громадського клубу «З бабусиної скрині», активістів Закарпатської обласної організації ВО «Свобода», «УДАРу», РУХу та численної патріотичної молоді, народженої у вільній державі.

Ярміла Гармасій для Uzhgorod.net.ua

Фото автора та Галини Риган

 

26 серпня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів