Життя на виживання: уряд урізає субсидії та вводить завищені комунальні тарифи

Уряд придумав, як урізати субсидії. А решта й далі платитиме за завищеними нормами

 

Норми користування житлово-комунальними послугами переглянули лише для тих, хто претендує на субсидiї та пiльги

Уряд видав "цiкаву" постанову №409, яка набуде чинностi 1 жовтня. У документi переглянуто соцiальнi норми користування житлово-комунальними послугами.

"За тими нормами, якi колись були затвердженi урядом, кожна людина мала б щомiсяця споживати 9,8 кубометра газу. Це так зване споживання газу на конфорцi. I кожен, хто не мав лiчильника, щомiсяця сплачував за цi 9,8 кубометра, хоча фактично споживав, як ми вже дослiдили, щонайбiльше 6 кубiв газу. Питання: де решта 3,8 кубометра газу? Я вiдповiм -- у трубi, якi були проданi за цiною на газ, встановленою для промисловостi, тобто найвищою -- 500 доларiв за тисячу кубометрiв. Ми цю "дiрку" знайшли i лiквiдували. Зменшено норми споживання й iнших послуг ЖКГ -- холодної та гарячої води, опалення", -- заявив вiце-прем'єр Володимир Гройсман.

Невже нарештi уряд визнав, що роками споживачi суттєво переплачували за послуги ЖКГ? Але коли вчитуєшся у постанову №409, то розумiєш, що новi норми користування житлово-комунальними послугами встановили лише для тих, хто має субсидiї. Бюджет завдяки цьому, звiсно, значно зекономить. Але бiльшiсть українцiв, зокрема тi, котрi не мають газових лiчильникiв, як оплачували зайвi кубометри, так i далi за них платитимуть.

То що насправдi передбачає постанова №409?

-- Це правда, що в постановi №409 зменшено норми користування послугами ЖКГ не для всього населення України, а лише для тих, хто

матиме житловi субсидiї чи iншi пiльги в оплатi житлово-комунальних послуг, -- розповiв Олександр Сергiєнко, директор Iнституту мiста.

-- Тобто споживачi, яким субсидiю не призначать i якi не мають газового лiчильника, й далi сплачуватимуть за 9,8 кубометра газу на особу на мiсяць?

-- Абсолютно правильно. Їх ця постанова нiяк не зачiпає. До речi, в Українi споживачiв, котрi користуються тiльки газовою плитою i не

мають лiчильникiв, -- 6,6 мiльйона осiб
. I не всi вони, звiсно, матимуть субсидiї. Пiдрахуйте обсяги газу, якими й далi спекулюватимуть. Де справедливiсть?! Адже уряд сам визнав, що реально люди споживають набагато менше того ж газу. Чому й далi споживачi повиннi за нього переплачувати?!

-- А якi ще новацiї чекають пiльговикiв?

-- Ключове нововведення -- соцiальна норма житла для одержувачiв субсидiй. Наразi в Українi - одна норма загальної житлоплощi i для

одержувачiв субсидiй, i для пiльговикiв -- 21 кв. м на кожного члена сiм'ї, зареєстрованого в будинку або квартирi, та додатково 10,5 кв. м на сiм'ю. З 1 жовтня цей норматив збережеться тiльки для пiльговикiв, а от для одержувачiв субсидiй встановили новий лiмiт -- 13,65 кв. м загальної площi на одну людину i додатково 35,22 кв. м на сiм'ю (домоволодiння). Тобто, норму для сiм'ї збiльшено, а от для окремої людини -- зменшено.

Якщо споживачевi призначатимуть субсидiю, наприклад, на опалення, то на 13,65 квадратного метра вiн її матиме, а за решту площi буде платити сповна. Напевно, в урядi добре знають, що 80% отримувачiв житлових субсидiй - це одинаки, тобто самотнi, якi проживають у помешканнi самi. Це найперше вдарить по них. Бо розмiр субсидiй буде меншим через те, що зменшується лiмiт загальної площi на одну людину з 21 до 13,65 квадратного метра.

Навiть МВФ каже, що в разi пiдвищення тарифiв треба посилювати соцiальний захист. А постанова, навпаки -- робить умови надання

субсидiй жорсткiшими. Тобто зменшує нормативи.

-- Чи можливо, що через цю постанову зменшиться кiлькiсть тих, хто матиме субсидiї?

-- Тут важко щось спрогнозувати. Тарифи ж пiдвищили в рази за цей рiк. А умови надання субсидiй будуть жорсткiшi. Та i їхнiй розмiр, повторюся, зменшиться, бо тепер субсидiї надаватимуть вiдповiдно до нових, нижчих норм.

Леся ЯСИНЧУК, газета "Експрес"

 

25 вересня 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів