Які запаси на зиму роблять містяни, а які - селяни на Закарпатті?

Закарпатським господиням варто поквапитися, аби встигнути запастися городиною за низькими цінами. Адже основні врожайні «тренди», як - помідори, огірки, цибуля, картопля, перець, морква, буряк – чим далі дорожчатимуть.

 

І хоча вибір на ринку обласного центру досі широкий, проте цей період буде нетривалим. Орієнтовно він протримається ще тиждень-два. Тож з консервацією не зволікайте, допоки вдала пора овочевого асортименту.

         Яким овочам та фруктам надають перевагу та запасаються на зиму, які корисні поради знають містяни і селяни, вивчала кореспондент Ужгород.net.

         Дбайлива 43-річна пані Галина із села Ляхівці, що на Ужгородщині, радо продемонструвала нам у погребі власноруч приготовані запаси на зиму. Тут і замариновані огірки, помідори, грибочки. За окремим рецептом - перець та капуста, а також компоти з слив, айви, винограду, вишень та черешень. Непоганий врожай картоплі та цибулі…

Досвідчена господиня одразу ж ділиться порадами: «Скажімо, під час зберігання цибулі та часнику важливо, щоби лушпиння було сухим. Коли ж вони зволожені, за будь-якої температури починають відростати корінчики, які ще більше вбирають вологу, внаслідок чого цибуля проростає», - каже пані Галина. 

«Картопля для зимового зберігання має бути максимально чистою та сухою. Якщо ж бульби вологі, до них прилипло багато ґрунту, отже, вони увібрали в себе зайву вологу і довго не зберігатимуться», - зауважує ляхівчанка.

 А от 41-річна ужгородка Оксана обов’язково запасається на зиму грибами. Жінка каже: «Білі гриби мариновані – це не тільки неймовірно смачне блюдо, яке сподобається абсолютно всім, це ще й «родзинка» будь-якого святкового столу. Великим плюсом грибів - це їх невелика калорійність. Адже гриби мають дуже якісну харчову цінність, бо містять велику кількість жирів, а також мінеральних речовин. Гриби навіть називають рослинним м'ясом за рахунок їх цінності», - розповідає пані Оксана.

Містянка, яка проживає у багатоповерховому будинку в Ужгороді, має невеличку кладову, в якій зручно на полицях розміщені осінні «запаси». Тут так само перевагу надано огіркам та помідорам. За окремим рецептом господиня запаслася навареним яблуневим лекваром. Є тут і смачне лечо, яке взимку полюбляють її чоловік та двоє діток.

Вона також дала нам пораду, як правильно зберегти моркву надовго, не допустивши проростання, загнивання або заморожування. «Найкраще зберігати її в ящиках з сухим піском, пересипаючи ним шаром моркви. Ящики зберігають на балконі, з початку холодів їх потрібно вкрити чимось теплим», - радить кмітлива містянка.

А от щодо зберігання капусти, то її потрібно тримати в хаті, каже пані Оксана. «При зберіганні капуста випаровує вологу, тому для зберігання підійдуть сітки, які потрібно підвішувати на балконі в провітрюваних шафах. Оптимальна температура від 0 до 1 градуса. Верхні листки обривати не варто, вони захистять качан від в'янення», - повідала кмітлива пані Оксана.

 

Огірки та перець добре зберігаються в холодильнику. Жінка радить: «Складіть їх у каструлю або банку і закрийте кришкою. Також їх можна зберігати близько балкона при температурі 8-10 градусів. Баклажани і кабачки можуть добре збережуться в холодильнику - у відділенні для овочів. Зрілі томати довше залишатися свіжими при температурі близько 0 градусів, а недостиглі дозріють при +11-13 градусах. Перед закладанням на зберігання мити овочі не можна, просто протріть їх сухою ганчіркою».

Фахівці кажуть, що після осінніх ярмарок, насиченість овочевого ринку цьогорічним врожаєм йде на спад. А на фоні нестабільної гривні - це ще  негативно позначиться на цінах.

Зрозуміло, що на овочевих ринках Ужгорода оптові ціни вже не опустяться, а враховуючи коливання на валютному ринку - ріст вартості не забариться. Тож, порада закарпатським господиням - поквапитися, аби взимку не закуповувати найнеобхідніші овочі дорожчі у кілька разів..

Валерія Громицька для Ужгород.net

 

13 жовтня 2014р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів