Територія нескорених. Хуст був одним із центрів творення незалежної України (відео)

Хуст — маленьке містечко серед мармароських гір, займає всього вісім квадратних кілометрів площі. Тут мешкає близько тридцяти тисяч жителів. А туристи найчастіше приїжджають сюди, щоб глянути на "Долину нарцисів".

 

Це загублене на Закарпатті місто свого часу було одним із центрів творення України. Саме тут постала Карпатська Україна — держава, що проіснувала всього один день. Держава, створена в умовах, коли програш був неминучий. Однак, створена тими, хто не хотів скорятися історичним обставинам.

Важливою міткою на карті закарпатських українців Хуст став ще в 1919-му. В цьому місті було проголошено приєднання Карпатської України до "УНР". Та Українська народна республіка мала проблеми з власним становленням, тож фактичної злуки не відбулося.

Натомість Карпатська Україна, як автономія, ввійшла у склад Чехословаччини. Центром життя закарпатських українців був Ужгород. Однак, наприкінці 30-их років, напередодні Другої світової, частина Закарпаття відповідно до міжнародних угод перейшла до Угорщини.

Уряд Карпатської України був змушений переїхати в Хуст. Містечко перетворилося на столицю автономії 10-го листопада 1938 року.

Саме тут пройшли вибори до Сойму — парламенту Карпатської України. 15-го березня1939 року, в Соймі Карпатська Україна проголосила абсолютну незалежність.

Молода держава проіснувала всього день — за лічені години до її кордонів підійшли угорські війська, в десятки разів більші за війська українців. І тим не менше Карпатська Україна залишалася територією нескорених.

Хоча зараз Хуст живе розміреним життям, про подвиги нескорених нагадують будівлі. Нині на центральній хустівській площі Духовича можна побачити й будинок, де жив Августин Волошин, і головний штаб армії Карпатської України. Досі існує будівля, в якій засідав Сойм.

Джерело:  Телеканал новин "24"

 

02 листопада 2014р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів