В пошуках тепла люди знаходять свою смерть

Трагедією закінчилася спроба літньої жінки розтопити піч. На сьогодні в Закарпатті зафіксовано 106 пожеж, які забрали життя 16-и краян, ще 4 людини отримали термічні опіки різних ступенів важкості

 

На вулиці тріщать морози. Холодна пора року найбільш пожежонебезпечна, саме у цей час вогонь збира? свій основний ?врожай?, а в його тенета все частіше потрапляють люди. Черговою жертвою ?червоного півня? стала 79-літня жителька с. Тарасівка, що в Тячівському районі.
Мешкала літня жінка самотньо в дерев?яному будиночку. Останній розташований на гірському схилі за два кілометри від центра цього населеного пункту. У селі також прожива? її син з родиною. Він давно хотів забрати матір до себе, але жінка була категоричною, мовляв тут помер чоловік і нікуди з рідної хати не піду. Син постійно навідувався до матері, яка була доброю газдинею, але вік вже брав сво?: постійні недуги ослабили її організм. Ймовірніше за все цього разу жінка прокинулася дуже рано, близько четвертої години, і не чекаючи сина заходилася топити піч. Не зчулася, бідолашна, як на ній загорівся одяг, а потім покинули сили і вона впала на підлогу біля ліжка
Саме там і знайшов близько восьмої години ранку тіло матері син, вірніше все, що від нього лишилося.
Наближаючись до материної оселі, чоловік помітив як з будинку клубиться дим, миттю кинувся туди, відкрив двері й мало не обімлів від побаченого. Нагодилися інші сусіди, які допомогли синові загасити вогонь. Останній вже ?поласував? ліжком та підлогою на площі близько трьох метрів квадратних, де лежала жінка.
Як наголошу? начальник УМНС України в Закарпатській області Василь Скундзя, несправність пічного опалення в осінньо-зимовий пожежонебезпечний період в гірських районах ста? домінуючою причиною виникнення вогняного лиха.
Наслідки останнього можуть бути непередбачуваними. Звичайно, найбільше вража? те, що вогонь забира? людські життя. Але пожежа ? це і погорілі будинки; за лічені хвилини безконтрольний вогонь може перетворити у попіл майно, що наживалося впродовж всього життя. А винуватцями тут в більшості випадків ? самі люди, які злочинно-зневажливо ставляться до вимог пожежної безпеки. До речі, появі полум?я через несправність пічного опалення запобігти реально, і для цього не потрібно багато часу й великих капіталовкладень. Потрібно лише, щоб у димоході не було тріщин. Якщо в помешканні підлога зроблена з горючих матеріалів, то перед топливником печі обов?язкова наявність металевого листа (0,5 х 0,7 м), щоб запобігти потраплянню вуглинок на неї. Ось такі нехитрі заходи будуть для вас гаранті?ю особистої безпеки.

Прес-служба УМНС України в Закарпатській області

 

11 лютого 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів