Як наші предки колядували на Різдво

Сьогодні, напередодні Різдва особливо актуальною є тематика різдвяних колядок.

 

Як ми вже знаємо, колядки - величальні календарно-обрядові пісні зимового циклу свят, які походять з глибокої давнини.

Здавна виконували цю обрядодію групи чоловіків або парубків, які заходили до кожної хати в селі, славили піснями господарів та бажали добробуту та здоров'я їхнім родинам. За це господарі віддячували колядникам винагородою – смачними продуктами, рідше – грошима. В основі таких ритуальних обходів була віра у магічну ідею "першого дня", тобто здійснення усіх побажань, висловлених на новоліття.

Колядування є справжнім (автохтонним) суто українським звичаєм, який виник на нашій території і не був запозиченим від інших народів. Усе більше дослідників схильні виводити походження (етимологію) цього слова не від римських календ, а від слов'янського кола.

Колись колядки були язичницькими піснями, з якими Православна Церква спочатку вела безуспішну боротьбу, забороняла їх. Однак дуже стійкими виявились в Україні обряди Коляди, багато в чому позначені рисами язичницьких вірувань, що нагадують як про вшанування новонародженого сонця, так і про культ предків.

Сьогодні вашій увазі пропонуємо низку українських колядок, які поширені у всіх регіонах України і прославляють народження Христа.

Колядка "Во Вифлеємі зоря сіяє"

Колядка "Що то за Предиво"

Колядка "По всьому світу стала новина"

Починаючи з XVII ст. в українських містах, а згодом і в селах до реквізиту колядників увійшла звізда (зірка), відома й іншим європейським народам. Звізда – це християнський символ "віфлеємської зорі", яка за євангельською легендою провістила чудесне народження Ісуса Христа. Виготовляли її зазвичай із решета (обичайки), до якого чіпляли непарну кількість "рогів".

Колядка "Що з Києва тай до Русалима"

Колядка "Ой у лісі"

Нагадаємо, що за радянської влади колядування було заборонене, багато давніх традицій були втрачені. Це позначилося на колядках - з них зникає релігійний елемент, а також побажання добра, колядники замість цього просять гостинців. Однак останнім часом можемо спостерігати поступове відновлення давніх звичаїв - з'являються нові ватаги, постають з небуття давні традиції.

Колядка "Пане господарю на твоєму дворі"

 

05 січня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів