В Ужгороді футбольно-хокейний конфлікт - у пошуках соломонового рішення

Ми живемо в такий час, коли на кожного «карася» спорту є своя «щука» бізнесу. Ужгород тому не виняток.

 

Скажімо, громадськість обласного центру тільки з ностальгією згадує про колись «народні» корти й басейн біля стадіону «Спартак», чи ігрове поле за комплексом «Юність», де тепер не діти м’яча ганяють, а дорослі заробляють  на автостоянці. Прикладів вистачає. Утім якщо ми вже звикли до таких реалій, то зазіхання одного виду спорту на об’єкт іншого – річ якщо й не нова, то принаймні рідкісна. Хоч і в такому випадку не обходиться  без втручання влади та правоохоронних органів.

Суть справи, про яку йде мова, лежить у площині конфлікту, можна сказати, футбольно-хокейного (чи навпаки, це вже з якого боку дивитися). Аби не заводити читача в історичні нетрі та не обкладати стосами рішень і розпоряджень, проблему передаємо коротко, підсумувавши інформацію, так би мовити, по обидва боки «барикад».

Отже, кілька років тому міська влада на ужгородському стадіоні «Авангард» передала частину його території під забудову льодової арени. Більше того, вона ніби значиться і в пріоритетах щодо фінансування за державною цільовою програмою розвитку хокею в Україні. Якби там не було, а в обласному центрі запахло серйозним відродженням у краї найшвидкісної гри. І все б нічого, якби благородна ідея не стала на заваді розвитку футболу. Причому в ролі «постраждалого» виявився не тільки ФК «Говерла», який нині господарює на головній відкритій арені краю, а й міський футбол загалом. Час ішов, конфлікт розростався й «потовстів» настільки, що його проблемними відкладеннями вже займається обласна влада й навіть прокуратура, оскільки одна зі сторін подала відповідну скаргу.

Зрештою, історію з «бородою», вирішили якщо й не поголити зовсім, то дещо підстригти. Зокрема в Закарпатській ОДА вчора відбувся круглий стіл за участі її голови Василя Губаля, очільника Ужгорода Віктора Погорєлова, спортивної влади, преси та зацікавлених сторін – представників обласного й міського футболу та хокею.

Усі отримали право висловитися й, природно, аргументували на власну користь. Наприклад, почесний президент ФК «Говерла» Іван Шуфрич зазначив, що в клубі три команди (основна, молодіжна й U-19), а тренуватися ніде. Голова обласної федерації футболу Іван Дуран та його заступник і воднораз голова міської федерації футболу Віктор Качур наголошували: в Ужгороді катастрофічно не вистачає ігрових і тренувальних полів, місцеві команди часто виступають у районі. А тепер, коли є бажання й можливість заявити в чемпіонаті Закарпаття боєздатний колектив від «вароша», додатково виникає питання з базою. Воно ускладнюється тим, що в місті, як зауважив головний редактор газети «Спортайм» Степан Селменський, практично не залишилося територій, де б помістилося футбольне поле стандартних розмірів.

До того ж, за твердженням В.Качура, не можна розвивати один вид спорту за рахунок іншого. А весна вже на носі, і юнакам ось-ось потрібно буде тренуватися «на повну катушку».

Натомість голова обласної федерації хокею Василь Ябрик і тренер Андрій Максимович апелювали: гра з ключкою в краї успішно відроджується; є хороші аматорські команди; набрано групи перспективних школярів; активно ведеться пошук спонсорів на побудову критого майданчика, тим паче, що роботи здійснюють на підставі легітимних рішень… І поховати все це? А що сказати дітям, батькам, тренерам? Та й так уже декілька разів змінювали ділянку, а це все витрати коштів, ресурсів, яких без того небагато.

На щастя, дискусію більше вели в конструктивному ключі, а не під впливом емоцій. Обидві сторони були свідомі того, що не мають бажання хоронити в місті й області ні футбол, ні хокей. Однак проблема потребує розв’язання. Її одними розмовами, хай і предметними, не вирішити. Тому всі очікували конструктивного рішення. І пропозиції лунали. Наприклад, директор ЗОДЮСШ, на балансі якої знаходиться «ділянка розбрату» на «Авангарді», Віктор Дуло запропонував футболістам освоїти ігрове поле за міськвідділом міліції, що поряд із профтехучилищем. Натомість футбольні фахівці за сприяння міської влади радили підшукати хокеїстам ділянку для льодової арени в іншому місці, адже для цього в будь-якому разі потрібна менша площа території, яку виглядіти значно легше. Отже, кожен захищав таки «своє».

На сакраментальне «що робити?», губернатор краю Василь Губаль відповів компромісною пропозицією. Вислухавши всіх, він зазначив, що в жодному разі не зацікавлений гальмувати розвиток футболу з хокеєм, а тому сподівається на рішення міських депутатів, яке б дозволило безболісно розірвати договір із хокеїстами на обрану ділянку. Інакше, яка альтернатива? А поки домовилися зустрітися вже у суботу, і разом об’їхати місто, оцінити можливі варіанти.

Після завершення круглого столу, голови обласних федерацій хокею та футболу обмінялися контактними телефонами. Хочеться вірити, що в такий спосіб була «розкурена» своєрідна трубка миру, отож соломонове рішення незабаром удасться знайти й прийняти.

Володимир Тарасюк для Uzhgorod.net.ua

 

 

30 січня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів