Мандруєш до Невицького замку? Перехрестися, помолися і пошануй природу

Навчально-пізнавальну стежку «Хресна дорога «До Невицького замку» спорудили й освятили з ініціативи директора держпідприємства «Ужліс» Івана Костіва.
 

 

На урочистості зібралися більше сотні вірян з Ужгорода, Кам’яниці, Невицького та інших сусідніх сіл, греко-католицькі священики на чолі з деканом Ужгородського району отцем Сергієм, - аби у час Великого посту й погожого весняного дня освятити цю гірську дорогу, так схожу на Голфофу, де Ісус Христос прийняв мученицьку смерть, аби врятувати і дарувати безсмертя душам роду людського. 

«Тут обабіч шляху, який веде крутосхилами густого лісу вгору до старовинного й легендарного Невицького замку,- встановлені 15 хрестів, що оповідають про страсті Ісуса – від розп’яття до Воскресіння; і вісім інформаційних знаків – про ліс і тутешню природу, - каже ініціатор дійства, керівник «Ужлісу» Іван Костів. - Розпочинаємо роботи в лісі із подякою Творцю за всі дари і ласку, які Господь посилає людині».

Школярі, студенти-археологи, численні туристи, які навідуються до замку щодня й будь-якої пори року, зможуть прочитати філософський віршик: «Зупинися, подорожній, на одну хвилину. Подивися на ці гори і на цю долину. І Всевишньому подякуй за красу чудесну. За даровані щедроти із висот небесних. Не спіши в своїх турботах, а Хресту вклонися. І Спасителю всім серцем щиро помолися». 

Оберігати природу закликає напис на іншому щиті: «Ліс прохає: Людино, бережи мене. Я – краса твоєї рідної землі, я – твоя зелена аптека і відпочинок, прохолодний затінок в літню спеку і тепло твого вогнища в холодну пору. Я – твій дім, твої меблі та інші речі. Я – дошка твоєї колиски і домовини. Людино, шануй мене». Ці слова, прочитані серед моря віковічних дерев, не лише вкарбовуються в пам’ять, а й пробирають наскрізь...

Їх підсилив проповіддю священик, котрий сказав, що якби його воля, то він додав би до 10 Божих заповідей ще одну: любити дерева – цю тиху й безсловесну красу та велич природи...      

 

Василь Нитка для Uzhgorod.net.ua

На знімку автора: під час освячення хресної дороги.

 

11 березня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів