Пасхальний кошик по-закарпатськи: чи буде великодній стіл щедрим?
Цьогорічна весна серйозно вдарила по гаманцям закарпатців. Нестабільна ситуація в Україні найперше вплинула на якість життя.
Ми стали гірше харчуватися, все більше коштів витрачаємо на оплату комунальних послуг.
Зрештою, економимо, як можемо. А все, аби зустріти Пасху із щедрим кошиком. Світле свято ж ніхто не відміняв! Отож, щоб зібрати цьогоріч мінімальний пасхальний набір, доведеться витратити щонайменше 400 гривень. Таку цифру оприлюднили столичні експерти. Закарпатські ж, місцеві фінансисти це самі споживачі. Великдень, за нашими підрахунками, дещо дорожчий, але багатший. Традиційний закарпатський кошик збирають з особливою турботою, а отже, й затратами. Якщо самого плетеного обов’язкового елементу ви ще не маєте, то у 2015 році за нього доведеться викласти, в середньому, 120 грн. Утім, якщо пошукати, цілком пристойний кошик можна придбати й за 80 грн. У нього кладемо запашну паску. Нинішньою весною через зростання ціни на борошно, цукор, соняшникову олію та ще масу інгредієнтів страви, в магазині чи ятці паску ви придбаєте, щонайменше за 20 грн. І це далеко не найвища ціна. Все залежить від вашого смакового і естетичного розмаху. Ну, якщо ви ще й вправна господиня, що випікає пасхальні шедеври, ціна готового продукту може сягнути й сотні. Наступний обов’язковий атрибут кошика – шовдарь. За нього на ринках Ужгорода просять від 130 гривень. Добрий шмат може перевалити за пів тисячі гривень. Погодьтеся, сьогодні це розкіш. Прихильники домашніх страв обов’язково покладуть до великоднього кошика пікницю чи кров’янку. На власний смак. За кільце натуральної ковбаси доведеться заплатити близько 75 грн. Ну, а любителі поласувати жирним мають віднайти, в середньому 50 грн., би придбати кілограм сала. Поповнює список пасхального набору ще один продукт власного виробництва закарпатських господинь. Грудка з домашніх яєць може сягнути ціни в 100 грн. Варто додати, що домашній курячий продукт на базарі сьогодні продають по 2 грн. за штуку. Якщо ви плануєте робити крашанки і писанки, можна придбати магазинні яйця, півтори гривні за штуку. Отож, два десятки яєць обійдуться дешевше, ніж домашні. Масло, далеко не найвищого ґатунку, коштує щонайменше 70 гривень. Хоча б 200 грамів (15 грн.), але треба купити. А якщо його потрібно додати й до випічки, вартість треба потроїти. Всі традиційні страви прикрашають зелениною, яка цього року зросла в ціні на 30%. За пучок редиски просять 5 гривень, цибульки зеленої – 2-3 грн. Невід’ємний атрибут кошика – червоне вино. На пляшку кагора у магазинах ціна коливається в межах 30-60 гривень. За нашими скромними підрахунками, великодній кошик обійдеться близько 600 грн. Утім, розмір цієї цифри залежить від ваших потреб і можливостей.Загалом, в Україні відзначають ріст цін на продукти харчування та безалкогольні напої на 15%. А от цукор, олія, борошно та фрукти, подекуди здорожчали на 40%. Вартість алкоголю зросла на 4%.
Євгенія Фанта для Uzhgorod.net.ua
До цієї новини немає коментарів