Що на Великдень закарпатці найбільше боготворять? (ФОТО)

Шматок шовдаря і пікниця є в кожної справжньої закарпатської господині у пасхальному кошику.

 

Шовдарь. Міські газдині напередодні Великодня купують у м’ясників вже готовий свинний копчений окіст, якого за два тижні добре засолили та прокоптили. Тому господиням залишається лише відварити.

Пані Марія з Ужгородщини розповідає: «За день до Пасхи, в домашніх умовах жінки варять його понад дві години у воді. Потім дають шовдарю повністю остити у жирному бульйоні. Далі виймають, аби добре стекло, і вже холодним ставлять у великодній кошик».

Пікниця. Це домашня копчена ковбаса, яку можна купити на будь-якому продовольчому базарі. Вдома ковбасу треба півгодини проварити у бульйоні з-під шовдаря. Як остине, пікниця готова у ваш пасхальний кошик!

До речі, шовдарь є однією із традиційних та улюблених святкових страв і вже став кулінарним символом Закарпаття. Він неодмінно має бути не лише на різдвяному столі, а й у великодньому кошику.

У краї вважають, якщо в хаті є шовдарь, значить тут живуть добрі господарі. Нині він перетворився на етнокультурний символ закарпатців.

Uzhgorod.net.ua

 

11 квітня 2015р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів