Як закарпатські чиновники роздали землі біля кордону місцевим фермерам (ВІДЕО)

З боку Словаччини кордон з полями вже відкритий - ні КПП, ні загороджень, тільки прикордонні стовпи.

 

Оглядова вежа, паркан з колючого дроту, знак "прохід заборонено" - ось так виглядає кордон зі Словаччиною з нашого боку - це прикордонна зона. Але за нею є ще смуга української землі, від декількох десятків до місцями сотень метрів.

І ось саме цю землю, в буферній зоні, за колючим прикордонним дротом чиновники Закарпатської області роздали в оренду місцевим фермерам! Причому з боку Словаччини кордон з полями вже відкритий - ні КПП, ні загороджень, тільки прикордонні стовпи.

Місцева влада вважає - вільні ділянки не повинні пустувати. Мовляв, у Закарпатті 80 відсотків території - це гори, непридатні для сільського господарства. Те, що фермери вирощують кукурудзу прямо в буферній зоні кордону, чиновників не бентежить.

У прикордонників дозволу не питали. А ті, в свою чергу, не оформили право розпоряджатися цими землями, тому в електронному земельному кадастрі ділянки числяться як нічийні, пояснюють в управлінні Держземагентства.

"Всі говорять про раціональне використання земель, а у нас між цією смугою не використовується 100 або 200 гектарів, це землі сільськогосподарського призначення", - говорить Мафтей Попович, заступник начальника ГУ Держземагентства України в Закарпатській області.

Саме за цією логікою управління виділило приватникам близько ста шістдесяти гектарів на кордоні зі Словаччиною, Румунією та Угорщиною. У Закарпатській прокуратурі вважають - чиновники перевищили свої повноваження - порушили Земельний кодекс, Закон про землі оборони.

Не можуть на кордоні "орудувати" фермери або підприємці, це "зона діяльності" прикордонників. Того і дивися - приватні пункти пропуски з'являться.

"Ці категорії земель у приватну власність не можуть передаватися взагалі. Щоб перешкодити характерним для прикордонних регіонів питанням контрабанди та нелегальної міграції, кордон має бути на замку", - говорить Андрій Малинич, начальник управління Закарпатської обласної прокуратури.

А от самі прикордонники в телефонній розмові запевнили - городи їм не перешкода. Але на коментар часу так і не знайшли. Прокуратура збирається звертатися до суду, щоб скасувати оренду і приватизацію прикордонних ділянок.

Подробиці -  у відео  ТУТ.

 

26 травня 2015р.

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів