Мюнхенські святині – справжнє духовне диво релігійних контрастів (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Великий музей архітектури всіх європейських стилів - від готики до модерну, і просто неба – пізнали на травневі свята закарпатські студенти та журналісти, відвідавши Мюнхен.

 

За кількістю пам’яток мистецтва та культури Мюнхен аніскільки не поступається найстарішим містам Європи. Тому й не дивно, що в ньому так багато соборів та церков. До речі, історія німецького міста розпочинається ще з 8-го століття із поселення поблизу ріки Ізар монахів із розташованого неподалік монастиря. Після того, як Мюнхен став столицею Баварського королівства, тут з’явилося багато архітектурних шедеврів, серед яких духовні храми. Тому, гуляючи центром міста, закарпатці мимоволі перенеслися на декілька століть назад.

Перше, що найбільше вразило у баварській столиці - величезна кількість пам’яток, незважаючи на відносно компактну кількість населення - всього 1,5-2 млн жителів. Найвідоміші церкви: Святого Петра, Святого Михайла, а найкрасивіша церква міста - Азамкірхе, вважається шедевром європейського пізнього бароко. Тож ознайомимося з кількома…

Найвищою церквою Мюнхена, яка вважається символом міста, є Фрауенкірхе (Собор Святої Богородиці). Всередині стоїть саркофаг імператора Людвіга IV Баварського з чорного мармуру. Існує легенда, що відбиток ноги біля входу до храму залишив диявол. Нібито будівельник собору пішов на угоду з самим Люцифером: той допоможе побудувати церкву, а за це отримає душу першого прихожанина, що зайде до храму. Однак, коли сатана прийшов за гонораром, архітектор вказав йому на недоліки в будівництві - у будівлі не було вікон. У гніві диявол тупнув ногою та пішов ні з чим.

Маріенплатц - центральна частина Мюнхена і, як кажуть містяни, його серце та душа. Площа славиться мальовничою неготичною спорудою Нової міської ратуші, яка була побудована в період з 1867 по 1909 рр. Всесвітньовідомий механічний годинник ратуші оздоблений 43-ма колонами та 32-ма фігурками із міді. Годинник б’є рівно об одинадцятій годині ранку, а з травня по жовтень - ще й опівдні та під вечір. На площі також знаходиться споруда Старої міської ратуші, де тепер знаходиться музей іграшок.

Петерскірхе (церква Святого Петра). Це найстаріша церква в Мюнхені, заснована ще в 11 ст. Багатий внутрішній інтер’єр в стилі бароко містить основний вівтар, оздоблений зображенням чотирьох отців церкви. Оригінальний купол церкви в формі ліхтаря по праву вважається однією із основних емблем Мюнхена.

Ієзуїтська церква Святого Михайла на Нойхаузерштрассе колись була однією з головних цитаделей Контрреформації. Зводити її почали ще у 1583 році, але через падіння однієї з веж будівництво зупинилося на кілька років. Лише у 1597 році храм освятили, проте доля все одно не пощадила його - в листопаді 1944 року його безжально зруйнували бомбардуванням. Втім, німці досить швидко відновили свій духовний храм - у 1948 році.

Фасад церкви більше схожий на середньовічну ратушу через гострого трикутного фронтону, на вершині якого знаходиться фігура Ісуса. Біля входу в церкву стоїть бронзова статуя архангела Михайла, яка була створена у кінці 16-го століття. Крім того, в нішах знаходяться 15 статуй покровителів цього собору. У склепі Віттельсбахів покояться Вільгельм V, Максиміліан I и Людвиг II.

Тепер стає зрозуміло, чому одне з найбільших міст Німеччини - Мюнхен з кожним роком притягує до себе мільйони туристів, залишаючись надовго у пам’яті багатим на шедеври та духовну спадщину баварців, які бережуть і шанують свої традиції, передаючи неоціненне своїм нащадкам…

Наталія Монда, студентка ІV курсу УжНУ

P.S. Захоплюючу та пізнавальну подорож до Мюнхена студентам УжНУ організували керівник Закарпатського осередку Малої академії літератури і журналістики Ірина Гармасій та відомий меценат, депутат Ужгородської міськради Богдан Андріїв.

 

 

 

31 травня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів