Феноменальне австрійське місто закарпатці побачили не уві сні… (ФОТОРЕПОРТАЖ)

На заході Австрії, у самого підніжжя мальовничих Альп, по обидва боки ріки Зальцах розляглося казкове місто в стилі бароко, з численними церквами та потужною фортецею. У місті-мрії нещодавно побували і закарпатці…

 

Це – Зальцбург, відомий насамперед, як батьківщина геніального композитора Вольфганга Амадея Моцарта, що надає йому такої визначної музикальності та натхненної атмосфери. На Університетській площі стоїть досить простенький будинок, де в 1756 році народився майбутній композитор, відомий всьому світу музичними шедеврами. Він тут прожив лише 25 років, згодом великий музикант оселився на провулку Ґетрайдеґассев, де на четвертому поверсі і жив зі своєю родиною. Тепер тут працює музей, де зберігається єдиний прижиттєвий портрет композитора. 

Зальцбург вважається феноменальним містом, бо поєднує у собі атмосферу різних епох. Це можна відразу відчути, відвідавши та помилувавшись визначними місцями, які самі розповідають свою архітектурну та культурну історію. Своєю назвою, яка з австрійської перекладається  дослівно «Сольовий замок», федеральна земля Зальцбург завдячує багатим родовищам солі. Люди поселились в цих краях ще у доісторичні часи. Їх приваблювали багаті мінеральні ресурси. Нині Зальцбург – четверте за величиною місто Австрії та один з її найважливіших туристичних центрів, розділене рікою Зальцах, котра немов відмежовує сучасність від старих часів – правий та лівий береги. Подорож в Зальцбург може тривати дуже довго – тут є безліч місць, які варто побачити, а радше навіть відчути.

Один з символів Зальцбурга – це потужна фортеця Хоензальцбург, яка височіє над містом на горі Мьонхсберг і яку видно з самої віддаленої точки. Її історія починається в 11 столітті, коли на горі виникло перше дерев'яне укріплення. Вона побудована в 1077 архієпископ Гебхардом. Пізніше з'явилися кам'яні стіни, а потім протягом шести століть фортеця безперервно розширювалася і перебудовувалася. Свою остаточну подобу, яка збереглася до сьогодні, фортеця отримала в 16 столітті, ставши непорушним оплотом католицизму під час Тридцятирічної війни.

З 1892 року у фортецю можна добратися на фунікулері. Нині вона відкрита для всіх бажаючих. Середньовічні номери, романтичний двір і бастіони регулярно також прислуговують зальцбургцям як декорації для заходів та концертів. На оглядовій площадці замку – все місто як на долоні. Тут можна насолодитися краєвидами з міських пагорбів та облюбовати усі ракурси фортеці Хоензальцбург.

Місто зачаровує своєю багатогранною атмосферою різних епох. Компактна стара частина, в основному пішохідна, розташована на лівому березі, де зосереджена більшість визначних пам'яток історії, культури та архітектури. Сучасне місто та діловий центр розташовані на правому березі ріки Зальцах.

Архітектурний ансамбль головної площі Старого міста – Резіденцпляц, сформований за планами архітектора Скамоці. Він зітканий лабіринтом вузьких кривих вуличок, які надають місту середньовічної атмосфери.

Південну сторону Резіденцпляц прикрашає собор – перша церковна будівля, побудована в італійському стилі в німецькомовних країнах, і величніша споруда раннього бароко. Нинішній собор споруджений на місці більш раннього романського собору. До речі, у свій час геніальний Моцарт грав на соборному органі, який налічує 10 тис. труб. Центр площі прикрашає фонтан Резіденцбруннен – великий мармуровий фонтан з фігурами коней, атлантів, дельфінів та тритона. У південно-західній стороні від собору розташоване бенедиктинське абатство Санкт-Петер – доволі просторий комплекс будівель з трьома внутрішніми дворами, один з яких закритий для відвідувань. Через головний вхід у провулку Францісканерґассе ми потрапили у внутрішній двір абатства з шестикутним фонтаном Петрусбруннен.

З півдня до площі Резиденції примикає катедральний собор святих Рупперта і Вергілія - один з найбільших барокових храмів Європи. Нинішня будова виконана у стилі бароко і має довжину в 101 метр при ширині в 45 метрів. Висота основної будівлі - 32 метри, висота куполу - 79 метрів, висота веж - 81 метр. Собор має 11 вівтарів, 5 органів і безліч дзвонів, старі з яких відлили в XVI - XVII століттях. Головний орган, що діяв до 1703 року, був замінений в 1988 році на новий інструмент, вироблений в Швейцарії. Собор має в розпорядженні 900 сидячих місць, всього ж в ньому одночасно можуть знаходитися до 10 тисяч чоловік. Бароковий шедевр Коллегієнкірхе  - це колишня університетська церква, побудована в 1707 році.

Поруч з собором знаходиться площа Капітельплатц, з якої добре видно фортецю Хоензальцбург.

Однією з найцікавіших вуличок Старого міста - вузький провулок Ґетрайдеґассе, обвішаний старовинними магазинними вивісками з кованого металу.

Також однією з головних визначних пам’яток міста можна назвати кав’ярні Зальцбурга. Де б ви не перебували в цьому невеликому містечку, вас скрізь буде оточувати легкий флер п’янкого кавового аромату і свіжої випічки. Неможливо пройти повз вітрини, де виставлені різноманітні солодощі, серед яких знаменитий яблучний струдель, або тануть у роті фруктові кнедлики.

Повернувшись додому у рідне Закарпаття, завдяки зробленим світлинам знову занурюєшся в атмосферу затишного Зальцбурга…

Наталія Монда, студентка ІV курсу УжНУ

P.S. Захоплюючу та пізнавальну подорож до Зальцбурга студентам УжНУ організували керівник Закарпатського осередку Малої академії літератури і журналістики Ірина Гармасій та відомий меценат, депутат Ужгородської міськради Богдан Андріїв.   

   

 

01 червня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів