Хоспісу в Ужгороді усе ж бути! Та поки невідомо де... (ФОТО)

«Думка громади повинна бути вирішальною у прийнятті того чи іншого рішення сесією міськради, - каже секретар міськради Богдан Андріїв. - Не виняток і будівництво хоспісу в парку Перемоги».

 

Упродовж останніх тижнів на слуху громадськості обласного центру рентабельність побудови паліативного центру. Хоспіс в Ужгороді, звісно, потрібен. Позаяк в Закарпатті невиліковних хворих близько 3000. Вони потребують особливого догляду, та не кожному це дано. В державі коштів, як завжди, обмаль. Та й рідні є не у кожного. Отже будівництво в будь-якому випадку рентабельне. Більше того, не потрібно гроші черпати із вже майже порожньої казни міста. В Ужгороді паліативний центр фінансуватиме греко- і римо-католицькі громади . А ось де його будувати?

Ніби питання риторичне, оскільки міська рада земельну ділянку передбачала на території давно Богом забутого парку Перемоги. Це сьогодні не місце відпочинку, а готовий відкритий павільйон для зйомок різного роду фільмів жахів. Спочатку там ніби планували футбольні поля облагородити, згодом хоспіс. І у федерації футболу Закарпаття, у духовенства гроші, звичайно, є. І роблять вони ніби хороші справи. Та в жителів тамтешнього мікрорайону своє бачення на парк. Мовляв, ця місцина виключно повинна слугувати відпочинку ужгородців. І якщо футбольна інфраструктура туди ще впишеться, то паліативний центр аж ніяк. Нагадую, це думка міщан. По одну сторону барикади корінні ужгородці, по іншу – медики, духовенство й самі хворі.

Яблуко розбрату вирішили ділити на громадських слуханнях, куди прийшли всі охочі й усі необхідні (спеціалісти). З-поміж них і секретар Ужгородської міськради Богдан Андріїв.

«Думка громади повинна бути вирішальною у прийнятті того чи іншого рішення сесією міськради. Не виняток і будівництво хоспісу в парку Перемоги. Якщо Ви будете проти, депутати мають бути солідарними зі своїм виборцем. Паліативний центр, однозначно, потрібен. А ось інше питання де вже його будувати. Скажу більше, у 2007 році колишній мер Ратушняк половину території парку віддав в оренду. Договір чинний до 2017. Та є варіанти дострокового розірвання угоди. Останнє слово за ужгородцями», - зазначив Богдан Андріїв.

Забігаючи наперед, консенсусу не дійшли. Погаласували, посперечались та й розбіглись по домівках. Єдине, що вирішили – порадити міському голові створити робочу групу, яка детально вивчить проблему.

Взагалі парк Перемоги, якщо бути чесним, не входить до паркової зони. Про це зазначила Тетяна Козак, керуючись відповіддю на депутатський запит. А навіть, якби і входила, відпочивати мають право і хворі, і здорові люди. У парку повинен бути соціальний центр. Тим більше готові меценати витратити на його будівництво близько 3 млн. євро. Єдина вимога, він повинен бути поруч з монастирем у парку Перемоги.

Віталій Біровчак

 

18 червня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів