Поліомієліт «стартує» як застуда, а закінчитися може паралічем

Все починається з головного чи болю в горлі, слабкості, нудить, є пронос, може тягнути ногу: за три дні дитина задихається, бо паралізує дихальні шляхи.

 

Усіх дітей до 6 років в Україні безкоштовно щеплять від поліомієліту. Хворобу виявили в липні на Закарпатті у 4-річного хлопчика і дів­чинки, 10 місяців. Це перші два випадки в Європі за останні 15 років.

— Їх привезли в лікарню у тяжкому стані. Діти не були щеплені. Хлопчик відновився, рухається. Дівчинка проходить реабілітацію, — каже заступник міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець, 41 рік. — Живуть у різних частинах області, на відстані 45 кілометрів. Дослідження показали генетичну подібність вірусу в обох випадках. Це означає, що хворих дітей може бути набагато більше. І це дає підставу говорити про спалах.

Обласна влада заперечує наявність поліомієліту. Кажуть, це інша хвороба — в'ялий гострий параліч. В обох випадках захворіли діти ромів. Подібне було торік у трьох циганських таборах.

— Поліомієліт може закінчитися паралічем, — говорить Джованна Барберіс, голова представництва дитячого фонду ЮНІСЕФ в Україні. — З 200 паралізує одного чи двох. Решта не хворіють або переносять у легкій формі. Але передають іншим.

У лабораторії ВООЗ з'ясували: це був вірус поліомієліту, що мутував із живої вакцини. Коли всі навколо щеплені, не зашкодить їм. В іншому випадку — передається.

— Якщо є двоє дітей із такими ускладненнями, то в легшій формі перехворіли в 100 разів більше, — каже інфекціоніст із Берліна 53-річний Франк Шпуллер. — Діти заразилися від когось, щепленого живим вірусом. Може, вакцину неправильно зберігали. Чи діти не зовсім здорові. Живою вакциною треба обережно щеплювати, якщо є проблеми з гігієною. Та відмовлятися від щеплень не можна. Ускладнення менш загрозливі, ніж наслідки епідемій. Поліомієліт періодично виявляють у різних країнах. Торік в Індії ми обстежували п'ятьох дітей. Більшість хворіють легко. Якщо імунітет ослаблений — наслідки важчі. З вірусом борються колективним імунітетом.

Поліомієліт починається як застуда. Діагностують його в лабораторії.

— Передається орально-фекальним шляхом: з какашок у рот, — каже харківський терапевт Юрій Рильцов, 39 років. — Діти забувають мити руки. Немовлята все тягнуть у рот. Починається з головного чи болю в горлі, слабкості. Нудить, є пронос. Може тягнути ногу. За три дні дитина задихається, бо паралізує дихальні шляхи. Руки й ноги перестають рухатися. До кінця життя може бути паралізованою. Лікуємо симптоми. Ставимо трубку, робимо штучне дихання, розробляємо м'язи. Крім вакцинації, лікування не існує.

У Міністерстві охорони здоров'я кажуть, що вакцини в Україні достатньо. До кінця року майже 5 млн доз мають надійти як гуманітарна допомога з Канади. Від хвороби вбережуть п'ять щеплень. Для перших двох застосовують убитий вірус. Для наступних — ослаблений, безпечний для організму.

14 відсотків дітей до року щепили від поліомієліту 2015-го в Україні. Це найнижчий показник у світі. Торік таких немовлят було більше — 49%. Причиною називають недовіру українців до щеплень і брак вакцини.

Таїса ОЛІЙНИК, Оксана СНІГУР

 

08 вересня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів