Через біженців скасують Шенген - експерт

Сьогодні ніхто не знає, як вирішити проблему масової міграції.  Країни Європи почали активно посилювати контроль своїх кордонів на рубежі з іншими державами.

 

Враховуючи ці події, розраховувати на спрощення візового режиму між Україною та Європою зараз не варто.

Очевидно, що основна причина масового напливу біженців – це активізація бойових дій на Близькому Сходу. Адже майже у всіх регіонах, де жили мігранти, зараз йде війна. Також однією з головних проблем може бути голод. Оскільки в тих регіонах, звідки прибувають переселенці, немає ані їжі, ані води придатної для пиття.

Про це розповів журналіст-міжнародник Іван Яковина.

«У регіонах на південь від Сахари дуже швидкими темпами йде дезертифікація або спустелювання землі. Наприклад, якщо раніше там були поля, то зараз там тільки пісок. Тобто люди тікають від того, що їм немає чого їсти, інакше вони помруть від голоду»,- розповідаєІван Яковина.

Журналіст зазначає, що вся трагічність ситуації полягає в тому, що сьогодні ніхто не знає, як вирішити проблему масової міграції.

«Є декілька варіантів розвитку ситуації. Або біженців почнуть розселяти не тільки в Німеччині, й а в інших країнах Європи. Або ж приймуть запобіжні дії, щоб стримати масовий потік мігрантів. Проте такі дії не вирішують головної причини проблеми, яка полягає у війні та бідність. Відтак, можна спрогнозувати, що буде ще друга, третя і наступні хвилі міграції», - вважає журналіст.

Він наголошує, що проблема біженців викликала також дуже серйозний конфлікт у самому Євросоюзі. Адже Шенгенської зони вже фактично не існує. Країни Європи почали активно посилювати контроль своїх кордонів на рубежі з іншими країнами.

«Сьогодні великі країни Євросоюзу заявили, що вони можуть змусити менші держави приймати до себе біженців. Також через проблеми на кордонах невдовзі може бути скасована Шенгенську угоду. Адже там, де є границі, апріорі вже немає Шенгену», - пояснює Іван Яковина.

Він додає, що відміна Шенгену може стати приводом для скасування інших домовленостей, які тісно пов’язані з Єврозоною. Наприклад, можливе нівелювання економічні домовленостей та виникнення проблем з єдиною європейською валютою.

«Криза ставить під питання єдність всього Євросоюзу. Також суперечності між країнами можуть негативно вплинути на відносини України з Європою. Зокрема, конфлікт може сприяти розколу поглядів Євросоюзу щодо українських питань», - прогнозує журналіст.

Відтак, підсумовує експерт, враховуючи ці події, розраховувати на спрощення візового режиму між Україною та Європою зараз не варто. Населення Європи не зрозуміє тих політиків, які будуть заявляти про спрощення віз для українців, адже в Україні також триває війна. 

 

20 вересня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів