У Мукачеві під час екскурсії на висоті пташиного польоту туристи... здобувають нову професію (ВІДЕО)

Майстер-клас проводить жива легенда Закарпаття – сажотрус Берталон.

 

У Мукачеві започаткували унікальну екскурсію дахами міста. Родзинкою прогулянки є майстер-клас із чищення димарів. Його проводить жива легенда Закарпаття – сажотрус Берталон.

Про це йдеться у сюжеті журналіста  ZIK Тетяни Шімон.

Кілька років тому у центрі Мукачева сажотрусу Берталону ще за життя встановили пам’ятник. Він – один із двох місцевих коминярів, які донині бережуть це давнє ремесло. Тож під час екскурсії на висоті пташиного польоту цей чоловік навчає туристів правильно чистити димарі.

«Спочатку потрібно щіткою зібрати павутину, виймаємо її геть звідси. А потім вже користуємось гирею», – навчає коминяр.

У народі кажуть, що сажотруси приносять удачу. Пройшовши майстер-клас від Бертибачі – так його називають місцеві мешканці, – туристи отримують сертифікат сажотруса-початківця.

«Учасники одержують сертифікати про набуття цієї кваліфікації – професії сажотруса. І символічний магніт на пам’ять, який турист, разом із удачею, забирає із собою», – розповідає екскурсовод Максим Адаменко.

Дахи Мукачева – це територія пана Берталона. Він щодня чистить приблизно п’ять димарів, а екскурсія покрівлями міста стає все популярнішою.

«Дуже цікаво побачити Мукачево з такої висоти, адже відкриваються гарні панорами. Звичайно, велика удача побачити сажотруса та потриматися за ґудзик», – кажуть туристи.

Із дахів добре видно усі принади міста – замок, ратушу і центральну площу. А вже спустившись на землю, у самому центрі, можна зробити фото поруч із пам’ятником Берталону.

Більше - у відео.

 

 

20 листопада 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів