Виходець з Німеччини, який вирощує на Рахівщині буйволів, не розуміє закарпатців-заробітчан

Про те, як Мішель Якобі змінив забезпечене і впорядковане життя у Німеччині на необлаштоване, але повне несподіванок в Україні, в обласних ЗМІ писали неодноразово. Тут, у закарпатській глибинці, ось уже сьомий рік вирощує карпатських буйволів. Він був вражений, коли довідався, що тварин, яких віками вирощували тут, і яких ще півстоліття тому було понад тисячу, нині залишилося лише кілька десятків. Місцеве населення безжально здавало їх на м’ясо.
Сучасна генерація сільських господарів відмовляється тримати буйволів. Мовляв, молока вони дають небагато, а як тяглова сила не витримують конкуренції з автомобілями й тракторами. Тому і приїхав сюди, щоб змінити сумну долю тварин. Вони розумні, їх можна використовувати в господарстві на різних роботах. Це краща тяглова сила, ніж воли. А те, що їхнє молоко цілюще, – тема окремої розмови. Крім того, буйволи ніколи не хворіють, надзвичайно витривалі й живуть до 40-50 років. Якщо корові потрібні поживні трави, то їжа буйволів – осот, чагарники, стебла кукурудзи. З’їдять дочиста те, біля чого корова навіть не зупиниться.
Кошти на формування маточного стада Мішель Якобі знайшов у вигляді євроґрантів. Люди, які дослухалися до його прохань, допомогли створити основу стада. І це попри те, що доросла буйволиця коштує не менше двох тисяч євро. Через шість років у стаді вже нараховувалося двадцять тварин, бика-запліднювача привезли аж з Болгарії.
Спочатку невелике стадо випасав у Стеблівці, на заплавах Тиси, зарослих густими травами і верболозами. Адже улюблене заняття тварин – купання. Попри те, що за колгоспних часів більшість місцевих мочарів осушили, острівці боліт залишилися.
Коли місця традиційного перебування постійно підтоплювали води річки, перебрався на Рахівщину, на Лужанську полонину Пелиця, отримавши попередньо погодження від сільської громади.
Нині, на високогір’ї дбає про 30 буйволів й п’ятьох голів молодняка. Допомагали справлятися з ґаздівством і волонтери зі Швейцарії та Харкова. Попри відсутність дотацій, не розуміє, чому місцеве населення залишає рідний край у пошуках заробітку, адже Закарпаття – благодатний край для господарювання, зокрема й для розведення буйволів. Буйволяче молоко, овечий сир, бринза мають надійний збут. Навіть до столиці відправляли продукти виробництва, нині ж головна точка збуту – Львів. Розходиться все, до останнього кілограма: було б більше – і те б забрали.
Щоденна норма молока від буйволиці – від 7 до 10 літрів, проте надзвичайної жирності. За цим показником – від 8 до 12 відсотків – йому немає рівних. Воно дуже багате на білки. Буйволи вигідні й тим, що від них отримують дешеве м’ясо, адже невибагливі до їжі. Мають цінну шкіру. Важать дорослі тварини карпатського буйвола 600-700 кілограмів.
Джерело: Зоря Рахівщини
До теми
- Грудне годування і догляд за дитиною: в Ужгороді влаштовують захід для матусь
- У Долину нарцисів на Хустщині повернулися буйволи (ФОТО)
- Камамбер з молока карпатської корівки: на Тячівщині виготовляють крафтові сири
- Справжні карпатські буйволи живуть в Долині нарцисів на Хустщині
- Буйволина ферма на Закарпатті – єдина в Україні, котра зібрала колектив із працелюбних карпатських ковбоїв
- Закарпатська ферма розпочала випуск згущонки з буйволячого молока
- Буйволина ферма на Закарпатті: "mozarella di bufala" варять тут не гірше за італійців
- Карпатські буйволи на Виноградівщині: родзинка для краю й джерело продуктів для гурманів
- Закарпатка, що продала німцеві народжене немовля, сидітиме 8 років за ґратами
- Сильні та горді: на Виноградівщині працює найбільша в Україні буйволина ферма
- Закарпатець перетворив свою ферму на справжній туристичний комплекc
- На закарпатській фермі виготовляють унікальну моцарелу
- Влада Ужгорода постійно моніторить ціни на соціальні товари
На превеликий жаль,молоде поколiння не хоче газдувати.Всi лише хочуть легких грошей.А ще звiсно потрiбно фiнанси,яких у простого населения нема!
Молодець.