У Мукачеві на фестивалі нагадають про першу пивоварню в Україні

У 1701 році в мікрорайоні Підгоряни, за словами Адаменка, Ференц Ракоці ІІ своєю грамотою заснував першу на території сучасної України пивоварню. Відтак креативна команда розробила концепцію фестивалю не тільки як масового розважального заходу, а й культурного, який у перспективі повинен стати одним із головних у Мукачеві та Закарпатті.
“Ідея провести такий фестиваль з’явилася досить давно. У Мукачеві є славетні традиції пивоваріння, але, на жаль, за радянської доби вони були зведені майже нанівець, проте наша мета – відновити ці традиції. Формат фестивалю передбачає пригощання гостей пивом та смачними стравами. Меню фесту обійдеться без традиційних шашликів і бограча, що до пива не дуже пасує, але є багато страв, які чудово смакують під цей напій. Це курячі крильця, реберця, крумплі на шпорі, свинячі вушка, овочі на грилі і у фритюрі, м’ясні нарізки, тушкована капуста, сири, солені палички, різноманітна риба і раки,” – розповів Максим Адаменко.
За словами організатора, власне "Варишське пиво" буде представлено пивоварнею Графського двору, також запрошені крафтові пивоварні. Партнером фестивалю є фірма "Карлсберг". Великої розважальної програми не буде, однак не обійдеться без закарпатського фольклору, танців, співів, музики, які переміщатимуться територією фестивалю і розважатимуть людей.
“Щодо учасників фестивалю, то їх буде вісім: п’ять ресторанних господарств та троє кулінарів, які традиційно приймають участь у фестивалях. Всі заходи, за виключенням фестивалю “Червене вино”, які були і будуть цього року, фінансуються самими учасниками. Наразі вже є інформація, скільки буде коштувати участь у пивному фестивалі.
Заклади ресторанного господарства заплатять 3,5 тис грн. за 4 дні. Продавці меду – 1 тис грн., сувенірів – 800 грн за 4 дні. Крафтери можуть взяти участь у фестивалі безкоштовно. У представників ресторанів буде окрема форма одягу, наразі розробляються фартухи та інші елементи одягу, які разом з будиночками будуть надаватись учасникам,” –прокоментував Максим Адаменко.
Фестиваль “Варишське пиво” відбудеться 15-18 вересня. Фестивальне містечко (парк “Перемога”) працюватиме з 11:00 до 21:00.
Джерело: Galagov.tv
До теми
- В Ужгороді – пік цвітіння сакур
- Сезон сакури в Ужгороді 2025: де шукати?
- «Сакура — це не все»: гід Юрій Зизич про туристичний сезон на Закарпатті, виклики й нові можливості
- «Сакура Фест» уже сьогодні стартує в Ужгороді
- “Мовчки про Мукачево”: екскурсії з сурдоперекладом почали проводити на Закарпатті
- Майже 200 тисяч гостей відвідали закарпатський замок Паланок у 2021 році
- У замку “Паланок” відкрили “Замкову сторожу”, інтерактивну експозицію
- "Мандрівка замками Закарпаття": в мукачівському історичному музеї провели вистави та майстеркласи
- В Ужгороді відбувся наймокріший та найгарячіший фестиваль міста (ФОТОРЕПОРТАЖ)
- Замок "Паланок" на Закарпатті мають внести до Держреєстру нерухомих пам'яток України
- Мукачівський замок "Паланок" відновлює прийом відвідувачів
- Локдаун-формат: у Мукачеві з обмеженнями, але працює замок «Паланок»
- Мукачівський замок Паланок запрошує гостей
- "Ужгород" – тепер і пиво! Обласний центр Закарпаття тепер має іменний хмільний напій
- Цікаві факти про Ужгород: долучайтеся до відеоекскурсії містом (ВІДЕО)
- Туризмознавець Віктор Стинич про закарпатську Гечу – фестиваль гентешів, будинок Кайденів та закинутий склеп
- Фестивалі Закарпаття у січні: конкурс різників, гентешів
- Чому потрібно відвідати Закарпатський фестиваль пряників?
- Відкриття виставок і музеїв: Мукачівський замок незабаром оновиться
- Особливості фестивалю "Бринза Хустщини", що пройде 11-12 травня в Горінчові
До цієї новини немає коментарів