Cлово про "некультурну" Сваляву...

Cлово про "некультурну" Сваляву...
Варто кілька годин побути у незнайомому місті, вражень наберешся найрізноманітніших: і добрих, і не дуже, і просто поганих, ганебних і паскудних. Подібне сталося з "некультурною" Свалявою...

 

Якось із товаришем вирішили до Мукачева їхати автобусом. Так краще, цікавіше, тим паче, що електричокю уже їхали та краєвиди місцеві вже бачили. Отже, до відправки автобуса залишалося тридцять хвилин. Аби не стояти двом 61-річним чоловікам на "двох" своїх ногах, вирішили присісти на стільчики у найближчому кафе (тим паче, чотири, саме стільки на усю автостанцію лавиці на вулиці були зайняті пасажирами). Вивіска гласила, що це – "Квас Тарас". А так, як два столи були на вулиці, звідси добре було видно, коли прибуде наш автобус.

Зауважимо: ні пити, ані їсти не хотіли. Розговорилися про стіл, який хитається, немов п‘яний, нехарь на інших, накурену попільничку та бруд довкола. Раптом наші міркування перебила чи то власниця, чи то прибиральниця, а можливо, що й барменша або кухарка. Склалося враження, що була напідпитку. Жінка грізно запитала, що замовлятимемо? А коли почула, що не будемо нічого, а присіли просто так, бо ноги болять, гаркнула: "Тоді, коці звідси. Зрозуміли? У нас просто так не сидять... Замість вас прийшли б інші".

Потім посипалися крики, прокльони, образи, гнів і все йшло до скандалу. Склалося враження, що 60-річна барменша за мить вхопить кочергу або ціпок та спровокує бійку. 

Ми відповіли, що через три-чотири хвилини встанемо та підемо. А якщо вже хоче, то нехай викличе поліцію, щоби нас випровадила з-за столика. Бо якщо цього не зробить вона, то у чергову частину зателефонуємо ми та розкажемо, як нас, гостей Сваляви, наприкінці дня образили та зіпсували настрій. Почувши слово "поліція", жінка з "тарасового квасу" зникла за дверима.

Можливо, що якби почала розмову зичливіше, то по стаканчику квасу й замовили б. А так...

Подумалося: чому працівниця брудного кафе на автостанції у Сваляві формує "настрій" містянам і гостям курортної Сваляви? Звісно, за "безкультур‘я" ніхто її не покарає. Бо якщо звільнять, ніхто на її місце не прийде. Це не ресторан, де можна заробити на "чайових", це звичайна брудна "забігайлівка". Якщо у Сваляві є якісь контролюючі служби, то нехай прийдуть та "пошманають" це брудне "лайливе" кафе. Є ж у Сваляві мер, голова РДА, керівники райради, держпродслужби, дільничний інспектор відділення поліції тощо. Завітайте, може з вами так само "поговорять", як із нами. Га?

Ця непристойна картина постала 23 серпня близько 16 год. Це такий час, коли у передсвятковий та короткий день можна "трохи" хильнути, тоді "всяке" можна говорити, хто гостює у кафе і ресторанах міста. Люди добрі! Шануймося, та навіть якщо не замовляємо нічого, тож просто хоч нормально поговоріть. Уявіть, з яким настроєм довелося покидати Сваляву, Закарпаття загалом, коли нам сказали: "Коці звідси"!

Що таке "коці звідси", можна тільки здогадатися...

Вважаємо, що Свалявщина зі своїм районним центром могла би бути культурнішою, не такою "язикатою", як це відчули на автостанції. Розповіли історію у автобусі, усі аж ахнули. А тепер нехай читачі Інтернету знають про "свалявське хамство". Фото зроблено з вікна автобуса "Міжгір‘я – Ужгород ч/з Мукачево", через те вони не дуже якісні.

Тарас ДНІПРОВСЬКИЙ

 

25 серпня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів